bułki zajączki

bułki zajączki

Bułeczki zajączki to uroczy i smakowity dodatek do Twojej wielkanocnej stołu. Te drożdżowe bułeczki, uformowane w kształcie zajączków, nie tylko wywołują uśmiech na twarzy, ale także zachwycają swoją miękkością i lekkością. Kombinacja prostych składników daje efekt zaskakująco pysznego wypieku, który szybko zniknie ze stołu. Idealne dla dzieci, ale nie tylko – bułeczki zajączki przypominają, że święta to czas pełen magii, niezależnie od wieku. Przygotuj się, by oczarować swoich bliskich tymi słodkimi, drożdżowymi stworzeniami.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej (3 czubate szklanki)
  • 3 dag świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 6 dag masła lub masła roślinnego
  • 4 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soli

Bułki zajączki – jak zrobić?

  1. Zrobić zaczyn: w ciepłym mleku rozpuścić drożdże z dodatkiem 1 łyżeczki cukru pudru i 1 łyżeczki mąki. Zostawić do wyrośnięcia. Rozpuścić w garnuszku masło i zostawić do przestygnięcia. Do wyrośniętego zaczynu wsypać przesianą mąkę dodać jajko, żółtko resztę cukru pudru i sól. Zagnieść ciasto lub miksować przez chwilę do połączenia składników i wlać wystudzony tłuszcz. Wyrabiać ciasto, aż będzie miękkie i jednolite, następnie przykryć ściereczką i zostawić na około godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  2. Gdy ciasto podwoi swą objętość, zagnieść je ponownie i podzielić ciasto na elementy: tułów, głowę, ogonek i uszy.
  3. Na blaszkę położyć papier do pieczenia. Na pergaminie składać zajączki. Zostawić je po przykryciu na około pół godzinki do ponownego wyrośnięcia.
  4. Przed wstawieniem bułeczek do piekarnika posmarować je roztrzepanym białkiem. Piec w temp. 180°C przez 15-17 minut. Na początku po wyjęciu z piekarnika zajączki będą miały twardą skórkę, ale podczas stygnięcia zmiękną 🙂

bułki zajączki – dodatkowe informacje

Dla własnej wygody najpierw miksuję ciasto zwykłym mikserem z mieszadłami (spirale), a później zagniatam przez chwilę ręcznie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bułki z Ziarnami
Następny przepis: Buraczki czerwone z chrzanem na zimę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode