bułki zajączki
Bułeczki zajączki to uroczy i smakowity dodatek do Twojej wielkanocnej stołu. Te drożdżowe bułeczki, uformowane w kształcie zajączków, nie tylko wywołują uśmiech na twarzy, ale także zachwycają swoją miękkością i lekkością. Kombinacja prostych składników daje efekt zaskakująco pysznego wypieku, który szybko zniknie ze stołu. Idealne dla dzieci, ale nie tylko – bułeczki zajączki przypominają, że święta to czas pełen magii, niezależnie od wieku. Przygotuj się, by oczarować swoich bliskich tymi słodkimi, drożdżowymi stworzeniami.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej (3 czubate szklanki)
- 3 dag świeżych drożdży
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 6 dag masła lub masła roślinnego
- 4 łyżeczki cukru pudru
- 1 łyżeczka soli
Bułki zajączki – jak zrobić?
- Zrobić zaczyn: w ciepłym mleku rozpuścić drożdże z dodatkiem 1 łyżeczki cukru pudru i 1 łyżeczki mąki. Zostawić do wyrośnięcia. Rozpuścić w garnuszku masło i zostawić do przestygnięcia. Do wyrośniętego zaczynu wsypać przesianą mąkę dodać jajko, żółtko resztę cukru pudru i sól. Zagnieść ciasto lub miksować przez chwilę do połączenia składników i wlać wystudzony tłuszcz. Wyrabiać ciasto, aż będzie miękkie i jednolite, następnie przykryć ściereczką i zostawić na około godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
- Gdy ciasto podwoi swą objętość, zagnieść je ponownie i podzielić ciasto na elementy: tułów, głowę, ogonek i uszy.
- Na blaszkę położyć papier do pieczenia. Na pergaminie składać zajączki. Zostawić je po przykryciu na około pół godzinki do ponownego wyrośnięcia.
- Przed wstawieniem bułeczek do piekarnika posmarować je roztrzepanym białkiem. Piec w temp. 180°C przez 15-17 minut. Na początku po wyjęciu z piekarnika zajączki będą miały twardą skórkę, ale podczas stygnięcia zmiękną 🙂
bułki zajączki – dodatkowe informacje
Dla własnej wygody najpierw miksuję ciasto zwykłym mikserem z mieszadłami (spirale), a później zagniatam przez chwilę ręcznie.
Tagiświąteczne
admin
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Bułki z Ziarnami
Następny przepis: Buraczki czerwone z chrzanem na zimę