Bułki w jajku z serem
Serwowane na śniadanie, bułki w jajku z serem są idealnym sposobem na rozpoczęcie dnia. Ta prostota tego dania i zrównoważone połączenie białek, węglowodanów i tłuszczów sprawiają, że jest to idealne, szybkie śniadanie. Bułki w jajku są chrupiące na zewnątrz, a w środku miękkie i wilgotne. Wzbogacane o ser, stają się nie tylko bardziej pożywne, ale też nabierają pełniejszego smaku. Mają w sobie coś kojącego, nostalgicznej prostoty, która sprawia, że są doskonałym wyborem nie tylko na rodzinne śniadanie w weekendy, ale również na szybkie, ale sycące śniadanie w tygodniu. Spróbujcie koniecznie!
Piotr Zieliński
Składniki:
-
3 bułki
-
4 jajka
-
6 plasterków żółtego sera
-
vegeta
-
olej
Bułki w jajku z serem – jak zrobić?
- Bierzemy bułki i przekrawamy na pół.
- W miseczce rozbijamy jajka, a następnie ubijamy trzepaczką na jednolitą masę.
- Moczymy bułki w jajku z obu stron i kładziemy na patelnię polaną niewielką ilością oleju.
- Podpiekamy na patelni dolną część bułki posypując w międzyczasie górną część vegetą, a następnie kładziemy na górę plasterek żółtego sera.
- Obracamy bułki i podpiekamy górną warstwę przez około 2 minuty (do czasu zapieczenia sera).
- Gotowe bułki można podawać z ketchupem.
Bułki w jajku z serem – dodatkowe informacje
Im straszne i twardsze bułki tym przysmak jest smaczniejszy i bardziej chrupiący.