Bułki pszenno-żytnie ze słonecznikiem
Składniki:
- 1 ½ szklanki mąki pszennej
- 1 ½ szklanki mąki żytniej (u mnie typ 720)
- ok. 1 szklanki wody
- 15g świeżych drożdży
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki słonecznika
- ½ szklanki słonecznika do obtoczenia
- 1 łyżeczka soli
Bułki pszenno-żytnie ze słonecznikiem – jak zrobić?
-
Drożdże wymieszać w niewielkiej ilości wody. Do miski wsypać obydwie mąki, sól, 3 łyżki słonecznika i wlać drożdże. Dolać olej i stopniowo wodę. Zagnieść ciasto, które powinno delikatnie kleić się do rąk. Ciasto obsypać delikatnie mąką, przykryć i odstawić do wyrastania na 30–40 minut.
-
Słonecznik lekko podrumienić na patelni bez tłuszczu (taki jest jest smaczniejszy). Wyrośnięte ciasto wyrobić ponownie, następnie uformować je w prostokąt. Dla ułatwienia można ręce i blat obsypać mąką.
-
Podzielić ciasto na 9-10 porcji, każdą uformować, posmarować roztrzepanym jajkiem i obsypać ziarnami słonecznika. Ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem. Bułki ponownie odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 15 do 20 minut. Bułki studzić na kratce.
Bułki pszenno-żytnie ze słonecznikiem – dodatkowe informacje
Z jednej porcji wyszło mi 10 bułek.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: BUŁKI ORKISZOWO - GRYCZANE Z ZIARNAMI I ORZECHAMI
Następny przepis: Bułki śniadaniowe