Bułki pszenne

Bułki pszenne

Chcesz wiedzieć, jak upiec idealne bułki pszenne, które będą chrupiące na zewnątrz, a miękkie w środku? Ten przepis jest dla Ciebie! Już nigdy nie będziesz musiał kupować bułek w sklepie. Te domowe bułeczki są idealne na śniadanie, do kanapek, a nawet do podania jako dodatek do posiłków. Prosty i szybki przepis sprawi, że pieczenie bułek stanie się Twoją pasją. Wyrób własne, świeże bułki i przekonaj się, jak smaczne i satysfakcjonujące może być domowe pieczywo. Z naszym przepisem, nawet początkujący domowy piekarz może stworzyć pyszne, zdrowe bułki pszenne. Najważniejsze, to korzystać z dobrych składników.

Składniki:

  • 500 gramów mąki
  • 150 mililitrów mleka
  • 130 mililitrów wody
  • 15 gramów świeżych drożdży
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki stopionego masła

Bułki pszenne – jak zrobić?

  1. Z ciepłego mleka, drożdży, cukru i łyżki mąki zrobić zaczyn i odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce na około 10 minut.
  2. Do mąki dodać zaczyn, wodę, sól i wyrabiając stopniowo dodać stopione masło.
  3. Wyrabiać ciasto (ręcznie, w automacie do chleba lub robocie) do czasu, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie.
  4. Wyrabione ciasto odstawić do podrośnięcia na około 1 godzinę.
  5. Po tym czasie, ciasto chwilę wyrobić i podzielić ciasto na równe porcje.
  6. Formować kulki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniami do dołu.
  7. Bułki przykryć czystą ścierką i odstawić do podrośnięcia na ok. 30 minut.
  8. Każdą kulkę lekko spłaszczyć i w środku (za pomocą tępej strony noża) zrobić wgłębienie, „nacinając” prawie do spodu.
  9. Bułki wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 20 minut lub do czasu, aż zrobią się rumiane.
  10. Bułki pszenne studzić na kratce.

Bułki pszenne – dodatkowe informacje

Bułki pszenne można także posmarować wodą i posypać ulubionymi ziarnami.

Z tej porcji wyjdzie 10 małych bułek lub 7-8 większych.

Pod koniec pieczenia można włączyć funkcję termoobiegu, aby bułki pszenne ładnie się zarumieniły.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: BUŁKI ORKISZOWO - GRYCZANE Z ZIARNAMI I ORZECHAMI
Następny przepis: Bułki śniadaniowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode