Bułki pszenne
Chcesz wiedzieć, jak upiec idealne bułki pszenne, które będą chrupiące na zewnątrz, a miękkie w środku? Ten przepis jest dla Ciebie! Już nigdy nie będziesz musiał kupować bułek w sklepie. Te domowe bułeczki są idealne na śniadanie, do kanapek, a nawet do podania jako dodatek do posiłków. Prosty i szybki przepis sprawi, że pieczenie bułek stanie się Twoją pasją. Wyrób własne, świeże bułki i przekonaj się, jak smaczne i satysfakcjonujące może być domowe pieczywo. Z naszym przepisem, nawet początkujący domowy piekarz może stworzyć pyszne, zdrowe bułki pszenne. Najważniejsze, to korzystać z dobrych składników.
admin
Składniki:
- 500 gramów mąki
- 150 mililitrów mleka
- 130 mililitrów wody
- 15 gramów świeżych drożdży
- 1 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki stopionego masła
Bułki pszenne – jak zrobić?
- Z ciepłego mleka, drożdży, cukru i łyżki mąki zrobić zaczyn i odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce na około 10 minut.
- Do mąki dodać zaczyn, wodę, sól i wyrabiając stopniowo dodać stopione masło.
- Wyrabiać ciasto (ręcznie, w automacie do chleba lub robocie) do czasu, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie.
- Wyrabione ciasto odstawić do podrośnięcia na około 1 godzinę.
- Po tym czasie, ciasto chwilę wyrobić i podzielić ciasto na równe porcje.
- Formować kulki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniami do dołu.
- Bułki przykryć czystą ścierką i odstawić do podrośnięcia na ok. 30 minut.
- Każdą kulkę lekko spłaszczyć i w środku (za pomocą tępej strony noża) zrobić wgłębienie, „nacinając” prawie do spodu.
- Bułki wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 20 minut lub do czasu, aż zrobią się rumiane.
- Bułki pszenne studzić na kratce.
Bułki pszenne – dodatkowe informacje
Bułki pszenne można także posmarować wodą i posypać ulubionymi ziarnami.
Z tej porcji wyjdzie 10 małych bułek lub 7-8 większych.
Pod koniec pieczenia można włączyć funkcję termoobiegu, aby bułki pszenne ładnie się zarumieniły.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: BUŁKI ORKISZOWO - GRYCZANE Z ZIARNAMI I ORZECHAMI
Następny przepis: Bułki śniadaniowe