Bułki na mleku z mąką ryżową

Bułki na mleku z mąką ryżową

Bułki na mleku z mąką ryżową to wyjątkowo puszyste i lekkie pieczywo, idealne na śniadanie, kolację, czy między posiłkową przekąskę. Bułki z mąki ryżowej stanowią ciekawą alternatywę dla tradycyjnego pieczywa, zwłaszcza dla osób z nietolerancjami pokarmowymi, gdyż mąka ryżowa jest naturalnie bezglutenowa. Smak tych bułeczek jest delikatny, aromatyczny i lekko słodkawy, idealnie komponuje się z najróżniejszymi dodatkami – zarówno słodkimi jak i wytrawnymi. Proces ich wypieku nie jest skomplikowany, a efekt końcowy zachwyci wszystkich miłośników domowego pieczywa.

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 2 i pół szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki mąki ryżowej
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 małe płaskie łyżeczki soli
  • 4 łyżki oleju
  • Dodatkowo:
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • masło lub margaryna do posmarowania blaszek

Bułki na mleku z mąką ryżową – jak zrobić? Sposób przygotowania:

  1. Obie mąki wsypujemy do miski. W ciepłym mleku rozpuszczamy cukier i drożdże. Wlewamy do mąki i dokładnie mieszamy widelcem. Nie zagniatamy. W razie potrzeby gdy mąka słabo się połączyła dolewamy jeszcze ciepłego mleka. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny do wyrośnięcia.
  2. Po tym czasie do ciasta dodajemy sól i olej i dokładnie zagniatamy. Zagniatamy tak kilka minut. Ponowie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne pół godziny.
  3. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na stolnicy na 8 części. Z każdej części formujemy najpierw okrągłą bułeczkę, a potem lekko ja spłaszczamy. Bułeczki układamy na blaszkach posmarowanych masłem lub margaryną.
  4. Bułeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 35-40 minut.
  5. Gotowe podajemy. Smacznego życzę.

Bułki na mleku z mąką ryżową – dodatkowe informacje

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z przepisu wychodzi 8 sporych bułek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bułki na jogurcie greckim
Następny przepis: Bułki na parze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode