Bułki na jogurcie greckim
Składniki:
- mąka pszenna typ 650 – ½ kg
- cukier – 1 łyżka
- sól – ½ łyżeczki
- drożdże świeże – 14 gram
- jogurt grecki – 200 g
- mleko – ½ szk.
- jajka – 1 szt.
- masło – 60 g
Bułki na jogurcie greckim – jak zrobić?
-
1.
Należy zacząć od przygotowania rozczynu z drożdży, odrobiny mąki, ciepłego mleka i cukru, a gdy zacznie rosnąć, dodać go do pozostałych składników i zagnieść ciasto. Można to zrobić przy pomocy miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego.
-
2.
Przykryć ciasto lniana ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości. Gdy ciasto wyrośnie podzielić na 12 równych kawałków, a z nich uformować bułeczki.
-
3.
Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 minut. Wyrośnięte oprószyć mąką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180*C, przez 18-20 minut. Wystudzić na kratce kuchennej.
Bułki na jogurcie greckim – dodatkowe informacje
Ja zawsze z tej ilości ciasta robię 12 dość sporych bułek, ale z powodzeniem można zrobić więcej mniejszych bułeczek.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Bułki mleczne z czekoladą
Następny przepis: Bułki na mleku z mąką ryżową