Bułki na jogurcie greckim

Bułki na jogurcie greckim

Bułki na jogurcie greckim to przepis na niezwykle aromatyczne, miękkie i puszyste bułki, które niewiele mają wspólnego z typowymi piekarnianymi propozycjami. Kluczowym składnikiem jest tu naturalny jogurt grecki, który nadaje bułkom kremowej konsystencji i przyjemnej wilgotności. Przepis na takie bułki idealnie wkomponuje się w śniadanie dla całej rodziny lub stanowić będzie excellent podstawę do różnego rodzaju kanapek. Bułki na jogurcie greckim są zdrowszą alternatywą dla tych z drożdżami, a jednocześnie ich smak jest tak samo zachwycający. Ciesz się codziennym pieczywem przyrządzonym od podstaw!

Składniki:

  • mąka pszenna typ 650 – ½ kg
  • cukier – 1 łyżka
  • sól – ½ łyżeczki
  • drożdże świeże – 14 gram
  • jogurt grecki – 200 g
  • mleko – ½ szk.
  • jajka – 1 szt.
  • masło – 60 g

Bułki na jogurcie greckim – jak zrobić?

  1. 1.

    Należy zacząć od przygotowania rozczynu z drożdży, odrobiny mąki, ciepłego mleka i cukru, a gdy zacznie rosnąć, dodać go do pozostałych składników i zagnieść ciasto. Można to zrobić przy pomocy miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego.

  2. 2.

    Przykryć ciasto lniana ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości. Gdy ciasto wyrośnie podzielić na 12 równych kawałków, a z nich uformować bułeczki.

  3. 3.

    Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 minut. Wyrośnięte oprószyć mąką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180*C, przez 18-20 minut. Wystudzić na kratce kuchennej.

Bułki na jogurcie greckim – dodatkowe informacje

Ja zawsze z tej ilości ciasta robię 12 dość sporych bułek, ale z powodzeniem można zrobić więcej mniejszych bułeczek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bułki mleczne z czekoladą
Następny przepis: Bułki na mleku z mąką ryżową

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode