Bułki drożdżowe z malinami i kruszonką
Składniki:
- Zaczyn
- drożdże świeże 20 g
- cukier kryształ 2 łyżki
- mąka pszenna 2 łyżki
- ciepłe mleko 3,2 % 1 szklanka
- Ciasto właściwe
- gotowy zaczyn
- mąka pszenna 2 i 1/2 szklanki
- olej rzepakowy lub roztopione masło 60 ml
- żółtko z 1 jajka
- jajko 1
- cukier kryształ 2 łyżki
- maliny
- kruszonka:
- zimne masło 2 duże łyżki, mąka 2 kopiaste łyżki, cukier puder 4 łyżki
Bułki drożdżowe z malinami i kruszonką – jak zrobić?
-
1.
Przygotowanie:
Mleko podgrzewamy do letniej temperatury, przelewamy do wysokiej miski. Drożdże kruszymy i dodajemy z cukrem i mąką do mleka. Wszystkie składniki rozcieramy na gładko i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 15 minut.
Przesianą mąkę (początkowo dwie szklanki, resztę zostawiamy do podsypywania na stolnicy) umieszczamy w dużej misce, dodajemy gotowy zaczyn, cukier, olej, jajka i mieszamy do połączenia składników. Stolnicę posypujemy mąką i przekładamy ciasto, następnie dokładnie wyrabiamy przez 5 minut, aż ciasto będzie delikatne i pulchne. Czystą miskę smarujemy odrobiną oleju i przekładamy ciasto do wyrastania na 0,5-1 godziny, pod przykryciem.
W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki na kruszonkę siekamy, następnie rozcieramy między palcami i chłodzimy parę minut w lodówce.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, oprószamy lekko mąką. Następnie ciasto dzielimy na 8-10 części. Formujemy kulę lekko spłaszczamy na blaszce, a środek bułeczek dociskamy dnem od szklanki. Każdorazowo dno szklanki oprószamy mąką. Tak przygotowane bułki ponownie odstawiamy do wyrastania na 10-15 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 °C. Maliny układamy na środek bułeczki, posypujemy kruszonką. Drożdżówki pieczemy przez 15-20 minut, aż się zarumienią. Kontrolujemy wierzch bułeczek, w razie potrzeby redukujemy temperaturę, a czas pieczenia nieco wydłużamy. Studzimy na kratce.
Smacznego
Słowa kluczowe: bułeczki drożdżowe z malinami
Bułki drożdżowe z malinami i kruszonką – dodatkowe informacje
Szklanka o pojemności 320 ml. Dodałam więcej drożdży niż podane w powyższym przepisie (ok. 35 g), moje buły mocno wyrosły, aż miejscami popękały, dlatego proponuję zmniejszyć ich ilość do 15-20 g.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Bułki do hamburgerów
Następny przepis: Bułki drożdżowe z nadzieniem serowym