Bułki drożdżowe z malinami i kruszonką

Bułki drożdżowe z malinami i kruszonką

Każdy fan domowego pieczywa pokocha ten przepis na bułeczki drożdżowe z malinami. To niezwykle aromatyczna, a zarazem delikatna kompozycja, która znakomicie sprawdzi się jako dodatek do porannej kawy czy herbaty. Soczyste maliny idealnie komponują się z lekkim i puszystym ciastem drożdżowym, dodając słodko-kwaśnego akcentu. Na wierzchu bułeczki są posypane kruszonką, która podczas pieczenia delikatnie karmelizuje, tworząc chrupiącą i słodką skorupkę. Całość tworzy cudowne połączenie smaków i konsystencji. Idealne dla miłośników słodkości, ale i dla tych, którzy cenią sobie domowe, ręcznie robione wypieki.

Składniki:

  • Zaczyn
  • drożdże świeże 20 g
  • cukier kryształ 2 łyżki
  • mąka pszenna 2 łyżki
  • ciepłe mleko 3,2 % 1 szklanka
  • Ciasto właściwe
  • gotowy zaczyn
  • mąka pszenna 2 i 1/2 szklanki
  • olej rzepakowy lub roztopione masło 60 ml
  • żółtko z 1 jajka
  • jajko 1
  • cukier kryształ 2 łyżki
  • maliny
  • kruszonka:
  • zimne masło 2 duże łyżki, mąka 2 kopiaste łyżki, cukier puder 4 łyżki

Bułki drożdżowe z malinami i kruszonką – jak zrobić?

  1. 1.

    Przygotowanie:

    Mleko podgrzewamy do letniej temperatury, przelewamy do wysokiej miski. Drożdże kruszymy i dodajemy z cukrem i mąką do mleka. Wszystkie składniki rozcieramy na gładko i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 15 minut.

    Przesianą mąkę (początkowo dwie szklanki, resztę zostawiamy do podsypywania na stolnicy) umieszczamy w dużej misce, dodajemy gotowy zaczyn, cukier, olej, jajka i mieszamy do połączenia składników. Stolnicę posypujemy mąką i przekładamy ciasto, następnie dokładnie wyrabiamy przez 5 minut, aż ciasto będzie delikatne i pulchne. Czystą miskę smarujemy odrobiną oleju i przekładamy ciasto do wyrastania na 0,5-1 godziny, pod przykryciem.

    W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki na kruszonkę siekamy, następnie rozcieramy między palcami i chłodzimy parę minut w lodówce.

    Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, oprószamy lekko mąką. Następnie ciasto dzielimy na 8-10 części. Formujemy kulę lekko spłaszczamy na blaszce, a środek bułeczek dociskamy dnem od szklanki. Każdorazowo dno szklanki oprószamy mąką. Tak przygotowane bułki ponownie odstawiamy do wyrastania na 10-15 minut.

    Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 °C. Maliny układamy na środek bułeczki, posypujemy kruszonką. Drożdżówki pieczemy przez 15-20 minut, aż się zarumienią. Kontrolujemy wierzch bułeczek, w razie potrzeby redukujemy temperaturę, a czas pieczenia nieco wydłużamy. Studzimy na kratce.

    Smacznego

Słowa kluczowe: bułeczki drożdżowe z malinami

Bułki drożdżowe z malinami i kruszonką – dodatkowe informacje

Szklanka o pojemności 320 ml. Dodałam więcej drożdży niż podane w powyższym przepisie (ok. 35 g), moje buły mocno wyrosły, aż miejscami popękały, dlatego proponuję zmniejszyć ich ilość do 15-20 g.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bułki do hamburgerów
Następny przepis: Bułki drożdżowe z nadzieniem serowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode