Bułeczki z jabłkami szybkie, tanie, dietetyczne

Bułeczki z jabłkami szybkie, tanie, dietetyczne

Bułeczki z jabłkami to idealna propozycja dla wszystkich miłośników zdrowego słodzenia. W naszym przepisie jest to idealne połączenie dietetycznych, a zarazem prostych i ekonomicznych składników, które składają się na pyszne i lekkie bułeczki drożdżowe. Niska zawartość kalorii oraz kwaskowaty smak jabłek świetnie komponują się z miłą, drożdżową teksturą ciasta. Są to idealne bułeczki na szybkie śniadanie czy podwieczorek. Dodatkowo atrakcyjność tego przepisu podnosi fakt, że bułeczki te są nie tylko smaczne, ale i bardzo proste w przygotowaniu, a ich niski koszt sprawi, że nie zrujnują domowego budżetu. Wspaniała propozycja dla każdego, kto ceni sobie smaczne i zdrowe przekąski.

Składniki:

  • Składniki (około 10 sztuk):
  • 300 g mąki pszennej typ 550
  • 100g mąki żytniej
  • (można zrobić z samej mąki pszennej- 400g)
  • 190 g wody
  • 1 jajko
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka soli
  • duszone jabłka około 4sztuki
  • cynamon
  • esencja aromatyczna, ja stosuję aromat śmietankowy lub waniliowy
  • jajko do smarowania
  • Można oczywiście dodać cukier, ja przestawiłąm wersję light- dietetyczną :).

Bułeczki z jabłkami szybkie, tanie, dietetyczne – jak zrobić?

  1. 1.

    Drożdże rozpuszczam w wodzie (można dodać 1 łyżeczkę cukru). Dodaję rozpuszczone drożdże do mąki, dodaję pozostałe składniki i wszystko mieszam. Następnie wyrabiam ciasto i jak już będzie miało kształt kuli to smaruję olejkiem aromatycznym i wkładam do miski, by wyrosło. Odstawiam na około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto wyjmuję z miski, odrywam kawałki ciasta (wychodzi ok. 10 bułeczek). Każdy kawałek lekko rozpłaszczam, nakładam łyżkę jabłek i posypuję cynamonem. Zlepiam w bułeczkę. Odkładam do wyrastania na niecałą godzinę. Wyrośnięte smaruję jajkiem z dodatkiem esencji aromatycznej, a następnie wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika i piekę ok. 15 minut, aż będą rumiane. Smacznego.

Bułeczki z jabłkami szybkie, tanie, dietetyczne – dodatkowe informacje

Bułeczki można posypać wiórkami kokosowymi. Biały cukier polecam zastąpić cukrem trzcinowym – zdrowszy. Jabłka można zastąpić innymi owocami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bułeczki Stokrotka z czekoladą i kruszonką
Następny przepis: Bułgarska sałatka szopska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode