Bułeczki z jabłkami szybkie, tanie, dietetyczne
Składniki:
- Składniki (około 10 sztuk):
- 300 g mąki pszennej typ 550
- 100g mąki żytniej
- (można zrobić z samej mąki pszennej- 400g)
- 190 g wody
- 1 jajko
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka soli
- duszone jabłka około 4sztuki
- cynamon
- esencja aromatyczna, ja stosuję aromat śmietankowy lub waniliowy
- jajko do smarowania
- Można oczywiście dodać cukier, ja przestawiłąm wersję light- dietetyczną :).
Bułeczki z jabłkami szybkie, tanie, dietetyczne – jak zrobić?
-
1.
Drożdże rozpuszczam w wodzie (można dodać 1 łyżeczkę cukru). Dodaję rozpuszczone drożdże do mąki, dodaję pozostałe składniki i wszystko mieszam. Następnie wyrabiam ciasto i jak już będzie miało kształt kuli to smaruję olejkiem aromatycznym i wkładam do miski, by wyrosło. Odstawiam na około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto wyjmuję z miski, odrywam kawałki ciasta (wychodzi ok. 10 bułeczek). Każdy kawałek lekko rozpłaszczam, nakładam łyżkę jabłek i posypuję cynamonem. Zlepiam w bułeczkę. Odkładam do wyrastania na niecałą godzinę. Wyrośnięte smaruję jajkiem z dodatkiem esencji aromatycznej, a następnie wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika i piekę ok. 15 minut, aż będą rumiane. Smacznego.
Bułeczki z jabłkami szybkie, tanie, dietetyczne – dodatkowe informacje
Bułeczki można posypać wiórkami kokosowymi. Biały cukier polecam zastąpić cukrem trzcinowym – zdrowszy. Jabłka można zastąpić innymi owocami.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Bułeczki Stokrotka z czekoladą i kruszonką
Następny przepis: Bułgarska sałatka szopska