Bułeczki pszenne z chrupiącą skórką
Bułeczki pszenne z chrupiącą skórką to prawdziwy rarytas dla miłośników domowego pieczywa. Wyjątkowy smak, delikatne ciasto pszenne ukryte pod złocistą, chrupiącą skórką – to wizytówka tych niezwykłych bułeczek. Idealnie spiszą się zarówno na śniadanie, jak i kolację, świetnie komponując się z ulubionym dżemem, świeżutką wędliną czy wspaniałym serem. Właśnie dzięki przepisowi na te wyjątkowe bułki, domowe pieczenie staje się prawdziwą przyjemnością. Składniki są proste i łatwo dostępne, a efekt końcowy zdecydowanie wart jest włożonego wysiłku. To także perfekcyjny sposób na urozmaicenie codziennego menu i dodanie do niego prawdziwego domowego smaku.
admin
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- pół szklanki ciepłej, niegorącej wody
- 1 łyżka cukru
- 3/4 płaskiej łyżeczki soli
- 10 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 30 g miękkiego masła
Bułeczki pszenne z chrupiącą skórką – jak zrobić?
- Do ciepłej wody dodać drożdże, cukier, sól i pół szklanki mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15 minut.
- Po tym czasie pozostałą mąkę, jajko, masło i rozczyn drożdżowy wymieszać i dokładnie wyrobić. Ten etap powinien zająć minimum 7 minut. Z ciasta uformować kulę, włożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć o ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 40 minut do podwojenia objętości.
- Wyrośnięte ciasto lekko wyrobić i podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować bułeczkę i ułożyć na blaszce. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na 30 minut.
- Piekarnik nastawić na 200°C. Wyrośnięte bułeczki smarujemy jajkiem i nacinamy nożem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 15 minut, aż skórka będzie mocno zarumieniona.
Smacznego!
xxxx – dodatkowe informacje
Pyszne, domowe pszenne bułeczki z chrupiącą skórką
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Bułeczki pizzowe''
Następny przepis: Bułeczki pszenno-żytnie na zakwasie