Bułeczki jogurtowe

Bułeczki jogurtowe

Bułeczki jogurtowe to prosty i niezwykle aromatyczny przepis na domowe pieczywo. Ten przepis składa się z niewielu, łatwo dostępnych składników, z jogurtem naturalnym w roli głównej. Dodatek jogurtu sprawia, że bułeczki są bardzo miękkie i wilgotne, dłużej zachowują świeżość, a także są nieco zdrowsze. To świetna propozycja na śniadanie lub kolację, doskonale smakują zarówno z słonymi, jak i słodkimi dodatkami. Nastrój domowego pieczenia oraz aromat świeżo upieczonych bułek nie tylko pokocha cała rodzina, ale także zachwyci gości. Spróbuj zrobić bułeczki jogurtowe według naszego przepisu i przekonaj się sam!

Składniki:

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
  • Zaczyn:
  • 3 łyżki gęstego jogurtu
  • 100 ml ciepłej wody
  • łyżka miodu
  • łyżka mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • Pozostałe składniki do ciasta:
  • 3 szkl mąki pszennej
  • łyżeczka soli
  • jajko
  • 3 łyżki gęstego jogurtu
  • 2 łyżki oleju

Bułeczki jogurtowe – jak zrobić?

  1. Zaczyn: wszystkie składniki dokładnie wymieszać w miseczce, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Do dużej miski wsypać mąkę i sól, wymieszać. Dodać jajko, olej, jogurt i zaczyn. Zamieszać łyżką i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (ok 10 minut). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie ponownie je zagnieść i uformować wałek o wymiarach ok. 8cm x 60 cm. Ciasto posypać mąką i odciąć bułeczki. W zależności od wielkości wyjdzie nam 10-12 sztuk. Bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić na pół godziny aby podrosły. Na spód piekarnika włożyć naczynie żaroodporne wypełnione wodą i nagrzać do 180 stopni. Bułeczki włożyć do gorącego piekarnika na środkową półkę (nie wyjmować naczynia z wodą) i piec ok 15 minut do lekkiego zarumienienia.

Bułeczki jogurtowe – dodatkowe informacje

Dzięki kąpieli wodnej bułeczki są niezwykle mięciutkie i delikatne. Gdy używacie drożdży instant (7g) wystarczy wymieszać wszystkie suche składniki w misce, dodać pozostałe i zagnieść ciasto.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: BUŁECZKI HAMBURGEROWE (PANINI per HAMBURGER)
Następny przepis: Bułeczki maślane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode