BUŁECZKI HAMBURGEROWE (PANINI per HAMBURGER)

BUŁECZKI HAMBURGEROWE (PANINI per HAMBURGER)

Podane poniżej bułeczki hamburgerowe to prawdziwe cudo dla miłośników domowych burgery. Wykonane z miłością i starannością, niczym w tradycyjnej włoskiej kuchni, zachwycą delikatnym, lekko słodkim smakiem. Receptura składa się z kilku prostych składników, które na co dzień każdy ma w swoje kuchni. Co ważne, do ich przygotowania nie jest potrzebna duża ilość czasu ani specjalistyczne umiejętności. Dzięki temu przepisowi, każdy, niezależnie od doświadczenia w kuchni, z łatwością przygotuje te bułeczki, podnosząc swój domowy hamburger na zupełnie nowy poziom. Jeśli więc planujesz burger-party, ten przepis będzie idealny!

Składniki:

  • 500 g mąki (najlepiej manitoba)
  • ok.300 ml letniego mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 50 g roztopionego masła
  • dodatkowo:
  • roztrzepane jajko z łyżką mleka do posmarowania bułeczek
  • sezam do posypania

Bułeczki hamburgerowe (panini per hamburger) – jak zrobić?

  1. 1.
    Wykonać rozczyn. W letnim mleku rozmieszać drożdże z łyżeczką cukru i łyżką mąki. Odstawić na 10 min. w ciepłe miejsce.
  2. 2.
    Do dużej miski przesiać mąkę, dodać resztę cukru i rozczyn z drożdży. Zacząć miksować mieszadłem miksera lub drewnianą łyżką lub tradycyjnie zagniatać ręką. Dodać sól wbić jajko, cały czas wyrabiając przez około 10 -15 minut. Następnie dodać masło i wyrabiać przez kolejne 5 – 10 minut do momentu uzyskania miękkiej, gładkiej konsystencji (w razie potrzeby podsypywać mąką lub dodać mleka). Dobrze wyrobione ciasto powinno odrywać się od ręki, ale nie może być twarde.
  3. 3.
    Przykryć miskę z ciastem i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Po tym czasie uderzyć pięścią w ciasto, a następnie przykryć miskę dokadnie folią spożywczą i wstawić na conajmniej 3 godz. do lodowki (najlepiej na ca noc).
  4. 4.
    Wyjąć ciasto z lodówki i podzielić na porcje o wadze ok. 80 g każda.
    Każdy kawałek ciasta wygniatać chwilkę w dłoniach, aż się ociepli, będzie gładki i nabierze miękkości. Uformować kulki i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach ok 10 cm od siebie. Odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na około 2 godziny, do czasu aż bułeczki urosną.
  5. 5.
    Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Wstawić do nagrzanego piekarnika piec przez ok.20 minut na złoty kolor.

BUŁECZKI HAMBURGEROWE (PANINI per HAMBURGER) – dodatkowe informacje

Idealna do tego przepisu jest mąka manitoba (ciasto wychodzi bardziej elastyczne) lub mąka chlebowa (mąka typu 850 lub 750) o wysokiej zawartości protein, które w połączeniu z wodą tworzą gluten potrzebny do wyrastania ciasta.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bułeczki drożdżowe z marmoladą
Następny przepis: Bułeczki jogurtowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode