BUŁECZKI HAMBURGEROWE (PANINI per HAMBURGER)
Podane poniżej bułeczki hamburgerowe to prawdziwe cudo dla miłośników domowych burgery. Wykonane z miłością i starannością, niczym w tradycyjnej włoskiej kuchni, zachwycą delikatnym, lekko słodkim smakiem. Receptura składa się z kilku prostych składników, które na co dzień każdy ma w swoje kuchni. Co ważne, do ich przygotowania nie jest potrzebna duża ilość czasu ani specjalistyczne umiejętności. Dzięki temu przepisowi, każdy, niezależnie od doświadczenia w kuchni, z łatwością przygotuje te bułeczki, podnosząc swój domowy hamburger na zupełnie nowy poziom. Jeśli więc planujesz burger-party, ten przepis będzie idealny!
admin
Składniki:
- 500 g mąki (najlepiej manitoba)
- ok.300 ml letniego mleka
- 25 g świeżych drożdży
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 50 g roztopionego masła
- dodatkowo:
- roztrzepane jajko z łyżką mleka do posmarowania bułeczek
- sezam do posypania
Bułeczki hamburgerowe (panini per hamburger) – jak zrobić?
-
1.
Wykonać rozczyn. W letnim mleku rozmieszać drożdże z łyżeczką cukru i łyżką mąki. Odstawić na 10 min. w ciepłe miejsce. -
2.
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać resztę cukru i rozczyn z drożdży. Zacząć miksować mieszadłem miksera lub drewnianą łyżką lub tradycyjnie zagniatać ręką. Dodać sól wbić jajko, cały czas wyrabiając przez około 10 -15 minut. Następnie dodać masło i wyrabiać przez kolejne 5 – 10 minut do momentu uzyskania miękkiej, gładkiej konsystencji (w razie potrzeby podsypywać mąką lub dodać mleka). Dobrze wyrobione ciasto powinno odrywać się od ręki, ale nie może być twarde. -
3.
Przykryć miskę z ciastem i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Po tym czasie uderzyć pięścią w ciasto, a następnie przykryć miskę dokadnie folią spożywczą i wstawić na conajmniej 3 godz. do lodowki (najlepiej na ca noc). -
4.
Wyjąć ciasto z lodówki i podzielić na porcje o wadze ok. 80 g każda.
Każdy kawałek ciasta wygniatać chwilkę w dłoniach, aż się ociepli, będzie gładki i nabierze miękkości. Uformować kulki i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach ok 10 cm od siebie. Odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na około 2 godziny, do czasu aż bułeczki urosną. -
5.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Wstawić do nagrzanego piekarnika piec przez ok.20 minut na złoty kolor.
BUŁECZKI HAMBURGEROWE (PANINI per HAMBURGER) – dodatkowe informacje
Idealna do tego przepisu jest mąka manitoba (ciasto wychodzi bardziej elastyczne) lub mąka chlebowa (mąka typu 850 lub 750) o wysokiej zawartości protein, które w połączeniu z wodą tworzą gluten potrzebny do wyrastania ciasta.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Bułeczki drożdżowe z marmoladą
Następny przepis: Bułeczki jogurtowe