Bułeczki francuskie
Zaurocz najbliższych aromatem świeżo wypieczonych bułeczek francuskich prosto z Twojego piekarnika! Te chrupiące z zewnątrz, a miękkie w środku wypieki są kwintesencją francuskiego stylu śniadania, który możesz teraz wprowadzić do swojego domu. Wykorzystując dostępne składniki, będziesz mógł cieszyć się powiewem Paryża bez wychodzenia z domu. Dla miłośników domowego pieczywa jest to prawdziwa gratka. Bułeczki francuskie to idealny dodatek do porannej kawy lub popołudniowej herbaty. Zaskocz swoją rodzinę domowym pieczywem znanym na całym świecie!
Piotr Zieliński
Składniki:
- Na przykład 10 bułek:
450 gram mąki pszennej
2 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
50 gram masła
7 gram drożdży instant lub 15 gram świeżych
280 mililitrów ciepłego mleka
Bułeczki francuskie – jak zrobić?
- Mąkę z solą przesiać do dużej miski, dodać cukier, miękkie masło i rozetrzeć jak na kruszonkę. Drożdże rozpuścić w 4 łyżkach mleka, dodać pozostałe mleko i wymieszać z zawartością miski, formułując miękkie ciasto. Wyłożyć na lekko posypaną mąką stolnicę i wyrabiać przez 8 – 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około godziny).
- Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść, podzielić na 12 części, uformować z nich kulki, poukładać na lekko posmarowanej tłuszczem blaszce, w dość dużych odstępach. Każdą kulkę naciąć ostrym nożem na krzyż, przykryć ręczniczkiem i pozostawić znów do wyrośnięcia na około 20 minut.
- Posmarować ciepłym mlekiem.
- Piec około 20-25 minut w temperaturze 200*.
Bułeczki francuskie – dodatkowe informacje
Kiedy będę robić bułeczki francuskie następnym razem, posypię jakimiś ziołami, by dodać im wyrazistości smaku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Bułeczki drożdżowe z marmoladą
Następny przepis: Bułeczki jogurtowe