Bułeczki francuskie

Bułeczki francuskie

Zaurocz najbliższych aromatem świeżo wypieczonych bułeczek francuskich prosto z Twojego piekarnika! Te chrupiące z zewnątrz, a miękkie w środku wypieki są kwintesencją francuskiego stylu śniadania, który możesz teraz wprowadzić do swojego domu. Wykorzystując dostępne składniki, będziesz mógł cieszyć się powiewem Paryża bez wychodzenia z domu. Dla miłośników domowego pieczywa jest to prawdziwa gratka. Bułeczki francuskie to idealny dodatek do porannej kawy lub popołudniowej herbaty. Zaskocz swoją rodzinę domowym pieczywem znanym na całym świecie!

Składniki:

  • Na przykład 10 bułek:

    450 gram mąki pszennej

    2 łyżeczki soli

    1 łyżka cukru

    50 gram masła

    7 gram drożdży instant lub 15 gram świeżych

    280 mililitrów ciepłego mleka

Bułeczki francuskie – jak zrobić?

  1. Mąkę z solą przesiać do dużej miski, dodać cukier, miękkie masło i rozetrzeć jak na kruszonkę. Drożdże rozpuścić w 4 łyżkach mleka, dodać pozostałe mleko i wymieszać z zawartością miski, formułując miękkie ciasto. Wyłożyć na lekko posypaną mąką stolnicę i wyrabiać przez 8 – 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około godziny).
  2. Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść, podzielić na 12 części, uformować z nich kulki, poukładać na lekko posmarowanej tłuszczem blaszce, w dość dużych odstępach. Każdą kulkę naciąć ostrym nożem na krzyż, przykryć ręczniczkiem i pozostawić znów do wyrośnięcia na około 20 minut.
  3. Posmarować ciepłym mlekiem.
  4. Piec około 20-25 minut w temperaturze 200*.

Bułeczki francuskie – dodatkowe informacje

Kiedy będę robić bułeczki francuskie następnym razem, posypię jakimiś ziołami, by dodać im wyrazistości smaku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bułeczki drożdżowe z marmoladą
Następny przepis: Bułeczki jogurtowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode