Bułeczki drożdżowe z jagodami babci Lidzi
Bułeczki drożdżowe z jagodami babci Lidzi to przepis, który przekazuje esencję domowego pieczenia. Te lekko słodkie, puszyste bułeczki drożdżowe są pełne soczystych, słodko-kwaśnych jagód, które dodają im wyjątkowej głębi smaku. Kluczowym elementem owego ciasta drożdżowego na bułki z jagodami jest ciepło rodzinnych wspomnień oraz kunszt babci Lidzi przekazany z pokolenia na pokolenie. Ten przepis na bułeczki drożdżowe z jagodami, to prawdziwy skarb – idealne, zarówno na słodkie śniadanie, mroźny zimowy wieczór, jak i letnie popołudnie. Już sam zapach tych pieczonych bułeczek jagodowych, przeniesie cię do ciepłej, pełnej miłości kuchni babci.
admin
Składniki:
- 1 kg mąki
- 100 g drożdży
- 0,5 l mleka
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka soli
- 2 jaja + 3 żółtka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 buteleczki aromatu waniliowego
- jagody do nadzienia
- Lukier:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki ciepłej wody
Bułeczki drożdżowe z jagodami babci Lidzi – jak zrobić?
- Jagodzianki – przepis:
Ciasto na jagodzianki – zaczyn:
1. Szklankę ciepłego mleka należy podgrzać.
2. Następnie dodać drożdże, 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę soli oraz 4 łyżki mąki.
3. Składniki na zaczyn drożdżowy należy dokładnie wymieszać aż rozpuszczą się drożdże.
4. Tak przygotowaną masę odstawić do wyrośnięcia. -
Następnie jajka i żółtka trzeba wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym.
Potem roztrzepać trzepaczką.
Kolejnym krokiem jest dodanie rozczynu na jagodzianki drożdżowe, roztopione letnie masło i stopniowo mąkę.
Składniki na ciasto na jagodzianki trzeba ugniatać o miskę i stopniowo dolewając mleko.
Należy je tak, ugnieść, aby ciasto odchodziło od miski i zrobiło się elastyczne.
(Można liczyć do 300).
Następnie ciasto na drożdżowe bułeczki z jagodami trzeba odstawić w ciepłe miejsce na 30 min.
Musi podwoić swoją masę. -
Ciasto na jagodzianki trzeba rozciągnąć dłońmi i ugnieść (niezbyt cienko).
Szklanką odbijać placuszki jak na pączki. -
Następnie w rękach rozgnieść bułeczkę i łyżką nałożyć jagody lub marmoladę.
Zwinąć bułeczkę i skręcić brzegi.
Obtoczyć w mące.
Układać na blaszce obsypanej mąką.
Odstawić do wyrośnięcia na ok. 20-30 min.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 160 stopni na ok. 15-20 minut, do suchego patyczka. -
Lukier na bułki z jagodami:
Na początek cukier puder należy zalać ciepłą wodą.
Następnie dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać.
Tak powstałym lukrem można polać ostygnięte drożdżowe jagodzianki.
Bułeczki drożdżowe z jagodami – dodatkowe informacje
Do bułek z jagodami można użyć swoich ulubionych marmolad albo świeżych owoców. Bardzo ważne, aby owoce nie były za rzadkie.
Do lukru zamiast soku można dać kwasek cytrynowy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Bułeczki drożdżowe z dżemem i kruszonką
Następny przepis: Bułeczki drożdżowe z kaszą gryczaną i ziemniakami