Budyniowiec z jabłkiem
Budyniowiec z jabłkami to pyszny, comfort food idealny na chłodne, jesienne popołudnia. Łączy w sobie elementy tradycyjnego ciasta i wyjątkowo kremowego budyniu, a o jego niepowtarzalnym smaku decydują soczyste, lekko kwaskowate jabłka. Jest to propozycja dla wielbicieli tradycyjnych, polskich smaków, przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Budyniowiec z jabłkami to prawdziwe symfonia smaków, która zadowoli zarówno małych, jak i dużych łasuchów. Ciepły, pachnący cynamonem, z kruszonką na wierzchu, zaprasza do wspólnego, rodzinnych momentów przy stole.
admin
Składniki:
- 1/2 kilograma mąki
- kostka margaryny
- 2 jajka
- proszek do pieczenia
- cukier wanilinowy
- 1 szklanka cukru (lub 1,5 szklanki cukru pudru)
- 2 budynie śmietankowe
- 1 kilogram jabłek
Budyniowiec z jabłkiem – jak zrobić?
- Na stolnicę przesiać mąkę i cukier (lub cukier puder). Dodać cały cukier wanilinowy i 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Kostkę margaryny pokroić na mniejsze kostki i również dodać. Ciasto należy poiekac nożem na piasek. Nie powinno się go ugniatać rękoma.
- Kiedy wszystkie wcześniejsze składniki uzyskają formę piasku należy wyzłobić na środku miejsce, gdzie następnie trzeba wbić jajka i znowu dokładnie posiekać. Kiedy zauważy się, że składniki są dobrze posiekane i zmieszane ze sobą – trzeba odłożyć nóż i zacząć ugniatać ciasto rękoma. Nie należy robić tego zbyt szybko. Ciasto nie powinno być „męczone” tylko ugniatane lekko.
- Ciasto zrolować na gruby i krótki wałek. Przeciąć na pół. Blachę wysmarować margaryną lub wyłożyć papierem. Pierwszą połówkę ciasta pokroić w plastry i poukładać oraz połączyć na blaszce. Widelcem powinno się zrobić kilka dziurek w cieście. Jabłka obrać ze skóry i pokroić w kostkę, a następnie wysypać na blachę z ciastem.
- Budyń: na 2 budynie – 3,5 szklanki mleka, aby później mógł on łatwiej zgęstnieć. Nie powinno się go robić według przepisu na odwrocie opakowania, ponieważ wtedy ciasto się nie uda. Po zrobieniu budyniu, wylać go na jabłka. Drugą połówkę ciasta pokroić w plastry, trochę rozgnieść i układać na budyniu (tak, aby cały budyń był przykryty). Piec góra-dół, w temp. 180 stopni najpierw przez 45 min. Jeżeli uzna się, że ciasto nie jest jeszcze zarumienione i gotowe – można piec jeszcze 5-10 min.
xxxx – dodatkowe informacje
Kiedy ciasto ostygnie można polać je lukrem.
Gdzie xxxx to „Budyniowiec z jabłkiem”.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Budyniowe pączki
Następny przepis: Bułeczki Bao z orientalną wieprzowiną