Budyniowe pączki

Budyniowe pączki

Chcesz zaszaleć kulinarnie i przygotować coś naprawdę wyjątkowego, co przypadnie do gustu zarówno najmłodszym, jak i starszym członkom rodziny? Przedstawiamy przepis na Budyńowe pączki! Te niesamowite, puszyste słodkości z delikatnym, budyńowym nadzieniem to prawdziwa gratka dla każdego łasucha. Budyń dodaje pączkom nie tylko unikalnego smaku, ale uczyni Twoje wypieki niepowtarzalnie kremowe. Pączki budyńowe to doskonała alternatywa dla tradycyjnych, różanych pączków. Wypróbuj nasz przepis i odkryj słodką stronę domowego pieczenia!

Składniki:

  • Ciasto:
  • 60 dag mąki tortowej (u mnie Basia) + do podsypania
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • Sól do smaku
  • 3 dag świeżych drożdży
  • 1 budyń waniliowy
  • 5 dag masła
  • 2 łyżki spirytusu
  • 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 200 ml przegotowanego, ciepłego mleka
  • ½ kg smalcu +1/2 l oleju do smażenia
  • Cukier puder do oprószenia pączków
  • Nadzienie:
  • 1 budyń waniliowy
  • 200 ml mleka
  • ½ puszki masy kajmakowej o smaku tofii
  • 10 dag masła

Budyniowe pączki – jak zrobić?

  1. Wykonanie: mąkę przesiać do miski, dodać sól do smaku, wymieszać, zrobić dołek. Do mleka dodać 1 łyżkę cukru, drożdże, wymieszać do rozpuszczenia się składników, wlać do mąki w dołek. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia drożdży. Masło stopić, odstawić do przestygnięcia. Do miski z drożdżami dodać jajko, żółtka, budyń waniliowy, spirytus, pozostały cukier, wyrobić ciasto. Na koniec dodać stopiony tłuszcz, wyrobić jednolitą masę do całkowitego wchłonięcia tłuszczu. Przykryć ciasto, odstawić ponownie w ciepłe miejsce, aby ciasto dobrze wyrosło.
  2. Wyrośnięte ciasto rzenieść na stolnicę, podsypaną mąką, rozwałkować na płat o grubości około 4-5 mm, szklanką wycinać kółka. Z tych uformować kulki, ułożyć na ściereczce w ciepłe miejsce, aby pączki wyrosły.
  3. W garczku o podwójnym dnie rozgrzać tłuszcze do temperatury smażenia. Wyrośnięte pączki wkładać porcjami na gorący tłuszcz, smażyć na złoty kolor z dwóch stron. Ułożyć na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  4. Na mleku ugotować gęsty budyń, przestudzić, dodać masło, utrzeć na jednolitą masę. Na koniec dodać kajmak, utrzeć masę.
  5. Przestudzone pączki, naciąć nożem, wsunąć łyżeczkę masy, skleić pączki, posypać cukrem pudrem.

Budyniowe pączki – dodatkowe informacje

1. pączki budyniowe na rozgrzany tłuszcz wrzucać sklejeniem ciasta.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Budyniowa szarlotka w kruchym cieście
Następny przepis: Budyniowiec z jabłkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode