Brzoskwiniowiec

Brzoskwiniowiec

Brzoskwiniowiec to ciasto, które doskonale łączy w sobie delikatny smak brzoskwiń z chrupiącym ciastem. Jego jedyny w swoim rodzaju charakter sprawia, że idealnie sprawdza się na różnego rodzaju domowe spotkania, pikniki czy uroczystości. Koniecznie musisz skosztować tego pięknego, pachnącego letnią porą roku ciasta. Ten brzoskwiniowiec przepis jest prosty i szybki do wykonania, a efekt końcowy na pewno zachwyci każdego łasucha. To ciasto to prawdziwy rarytas dla wszystkich miłośników owocowych wypieków. Mimo że przygotowanie brzoskwiniowca wymaga pewnego zaangażowania, każdy kęs jest tego warty. Brzoskwiniowiec – to smak, który na pewno zapadnie Ci w pamięć.

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • niepełna 1 szklanka mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki kakao
  • Oraz:
  • puszka brzoskwiń
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • kostka margaryny
  • 3 czerwone galaretki
  • opakowanie delicji

Brzoskwiniowiec – jak zrobić?

  1. Aktywne w ciągu http://
    Białka ubijamy. Nie przerywając ubijania, dodajemy cukier, a następnie żółtka. Delikatnie mieszamy z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Ciasto wlewamy do blachy (20×36 cm) i pieczemy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 °C. Studzimy.
  2. Galaretki rozpuszczamy w 600 ml wrzącej wody. Brzoskwinie osączamy i kroimy w kawałki. Do syropu dolewamy wody, uzupełniając do ok. 500 ml. Do 400 ml wsypujemy cukier, zagotowujemy. Wlewamy budyń wymieszany z resztą syropu. Zagotowujemy i studzimy. Margarynę miksujemy, dodając porcjami budyń.
  3. Na biszkopta wykładamy 1/2 masy, następnie delicje, pozostałą masę, pokrojone brzoskwinie. Zalewamy galaretką. Schładzamy.

Brzoskwiniowiec – dodatkowe informacje

● Biszkopt można przygotować bez dodatku kakao. Będzie miał wtedy jasny kolor.

● Zamiast czerwonych galaretek możemy użyć zielonych – o smaku agrestowym.

● Ładnie będą wyglądać także zalane galaretką połówki brzoskwiń, zamiast krojonych.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Brzoskwinie w syropie
Następny przepis: Brzoskwiniowiec na biszkopcie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode