Bryzol wołowy z serem pleśniowym

Bryzol wołowy z serem pleśniowym

Bryzol wołowy z serem pleśniowym to prawdziwa uczta dla miłośników mięsnych wielodaniowych obiadów. To danie, które mimo swojego eleganckiego wyglądu, jest niezwykle proste i przyjemne do przygotowania. Oparte na soczyście zapieczonym bryzolu wołowym, dodatkowy smak zapewnia intensywny ser pleśniowy, który doskonale łączy się z mięsem, nadając mu niepowtarzalny, nieco pikantny charakter. Bez względu na okazję, bryzol wołowy z serem pleśniowym zawsze robi wrażenie, stanowiąc atrakcyjne i smakowite danie na świątecznym stole, eleganckim przyjęciu czy codziennym obiedzie. Spróbuj naszego przepisu na bryzol wołowy i przekonaj się, jak wspaniały może być ten klasyczny składnik kuchni.

Składniki:

  • 300 gram polędwicy wołowej lub ligawy
  • 3 fileciki anchois
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka musztardy w ziarnach lub dowolnej
  • 2 plastry sera pleśniowego camembert z truflami lub zielonym pieprzem lub orzechami
  • 120 gram kaszy gryczanej niepalonej
  • liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 1 suszony podgrzybek
  • kilka pieczarek
  • sos sojowy
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 opakowania roszponki
  • ocet jabłkowy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • piklowana cebula lub 2 krążki czerwonej cebuli

Bryzol wołowy z serem pleśniowym – jak zrobić?

  1. Mięso mielimy lub siekamy wraz z filecikami anchois jak na tatar. Przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem, musztardą i odrobiną soli i pieprzu. Odstawiamy. Do garnka w którym będzie gotowała się kasza dodajemy suszonego grzybka, ziele i liść laurowy. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy sól i wypłukaną kaszę. Gotujemy 10-12 minut. Odcedzamy. Pieczarki kroimy w plastry i smażymy na małej ilości oleju z sosem sojowym.
  2. Z mięsa robimy dwa bryzole, smażymy krótko z obu stron. Pod koniec kładziemy na wierzch plaster sera camembert. Przykrywamy aby się roztopił na kotlecie. Roszponkę skrapiamy octem i oliwą. Wykładamy danie na talerze.

Bryzol wołowy z serem pleśniowym – dodatkowe informacje

My zapomnieliśmy dodać cebulki, zrobiliśmy to już przy stole.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bryndzove haluśky -tradycyjna słowacka potrawa
Następny przepis: Bryzol z cebulką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode