Bruschetta koktailowa
Przygotuj się na unikalne doświadczenie kulinarnego urzeczenia z naszą Bruschetą Koktailową. Różnorodność smaków i kolorów zaskoczy nawet najbardziej wymagających smakoszy. Bruschetta, klasyczne włoskie danie, przeistoczyło się tutaj w pikantny koktajl zmysłów, pełen świeżych i soczystych składników. Kruche tosty o delikatnym smaku stanowią idealne tło dla eksplozji aromatów, które zapewniają pozostałe elementy. Począwszy od dojrzałych pomidorów, przez aromatyczne zioła, po wyraziste dodatki, które nadają mu osobliwego charakteru. Ta bruschetta bez wątpienia stanie się gwiazdą każdego spotkania.
admin
Składniki:
- 4 pełnoziarniste bułki
- garść pomidorków koktajlowych
- kulka mozzarelli
- 3-4 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- przyprawy (oregano, bazylia, sól, pieprz, przyprawa do pomidorów i mozzarelli)
Bruschetta koktailowa – jak zrobić?
- Oliwę z oliwek zmieszać z wyciśniętym czosnkiem i pozostawić na 10 minut. Bułki przekroić na pół i posmarować wcześniej przygotowaną oliwą i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na ok 15 minut aż się przyrumienią.
- Pomidorki kroimy na mniejsze cząstki, dodajemy przyprawy, oraz pokrojoną w kostkę mozzarelle (można dodać połowę kulki).
- Na ciepłe bułeczki nakładamy przygotowane pomidorki i jeszcze raz wstawiamy do piekarnika na kilka minut. Wyjmujemy i podajemy jeszcze ciepłe.
Bruschetta koktailowa – dodatkowe informacje
Można dodatkowo dodać świeżą bazylie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: brukselka z piekarnika w sosie musztardowo-miodowym
Następny przepis: Bryndzové pirohy