brukselka z piekarnika w sosie musztardowo-miodowym

brukselka z piekarnika w sosie musztardowo-miodowym

Ten przepis na brukselkę z piekarnika w sosie musztardowo-miodowym to doskonały sposób na zdrowy i smaczny dodatek do każdego posiłku. Brukselka, pełna witamin i błonnika, pieczona jest do momentu, gdy staje się chrupiąca i zyskuje głęboki, słodko-ziemisty smak. Dodatek sosu musztardowo-miodowego stanowi idealne uzupełnienie – słodkość miodu pięknie kontrastuje ze szczyptą musztardy. Taki sposób przygotowania potrafi przekonać nawet osoby, które nie przepadają za brukselką. Efekt końcowy jest tak smaczny, że na pewno zniknie ze stołu w mgnieniu oka. Wypróbuj i przekonaj się sam – nie będziesz żałował!

Składniki:

  • 1 kromka chleba pełnoziarnistego
  • 0,5 kg brukselki
  • sól
  • pieprz kolorowy
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 łyżeczki musztardy (proponuję sarepska, miodową lub dijon)
  • 2 łyżeczki miodu
  • łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • parmezan do posypania

Brukselka z piekarnika w sosie musztardowo-miodowym – jak zrobić?

  1. Bułkę kroimy w drobną kostkę, mieszamy z oliwą.
  2. Brukselkę sparzamy wrzątkiem. Kroimy na pół. Cebulę kroimy w piórka. Naczynie, w którym będziemy zapiekać smarujemy masłem. Przesypujemy do naczynia brukselkę, cebulę, dodajemy miód, musztardę, sól i pieprz, składniki ze sobą mieszamy. Wierzch posypujemy grzankami i parmezanem. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach C, aż brukselka zmięknie, a grzanki będą chrupiące.

brukselka z piekarnika w sosie musztardowo-miodowym – dodatkowe informacje

Brukselka świetnie smakuje jako osobne danie jarskie lub jarzynka do dania głównego. Jeśli chcemy by danie było bardziej pożywne możemy dodać do pieczenia plasterki salami, kawałki kabanosów lub prosciutto.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Brukselka w sosie musztardowym z prażonym słonecznikiem
Następny przepis: Bruschetta koktailowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode