Brownie z kaszy jaglanej

Brownie z kaszy jaglanej

Brownie z kaszy jaglanej to zdrowsza alternatywa dla tradycyjnej słodkiej przekąski. Niezwykle wilgotne i ciągle pyszne, to idealna propozycja dla osób dbających o zdrowie, które nie chcą rezygnować z małych przyjemności. Wykorzystanie kaszy jaglanej zamiast typowej mąki powoduje, że nasze ciasto jest zdecydowanie lżejsze i bardziej sycące niż tradycyjne brownie. Możemy je śmiało podawać zarówno na codzienny deser, jak i na imprezach czy spotkaniach z przyjaciółmi. Każdy miłośnik słodkości na pewno doceni te niebanalne połączenie i z pewnością będzie chciał spróbować kolejnego kawałka.

Składniki:

  • 100 gram kaszy jaglanej
  • szczypta soli
  • 170 gram gorzkiej czekolady
  • 50 gram masła
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki gorzkiego kakao
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • owoce do dekoracji (np. truskawki)
  • masło do nasmarowania formy

1. Brownie z kaszy jaglanej – jak zrobić?

  1. Kaszę jaglaną ugotować w lekko osolonej wodzie, a następnie odcedzić i ostudzić.
  2. Czekoladę połamać, wrzucić do garnuszka, dodać masło i rozpuścić w kąpieli wodnej.
  3. Do kaszy dodać jajka i mleko. Zmiksować.
  4. Dodać letnią czekoladę, kakao, cukier i proszek do pieczenia. Znowu zmiksować.
  5. Nasmarować formę do brownie masłem. Wlać ciasto.
  6. Piec przez około 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni z termoobiegiem.
  7. Po przestudzeniu pokroić ciasto na kawałki i udekorować owocami.

xxxx – dodatkowe informacje

Do podanego czasu przygotowania brownie z kaszy jaglanej należy doliczyć czas pieczenia.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Brownie(brauni)
Następny przepis: Brownie z kaszy jaglanej - odchudzone :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode