Brownie z kaszy jaglanej
Brownie z kaszy jaglanej to zdrowsza alternatywa dla tradycyjnej słodkiej przekąski. Niezwykle wilgotne i ciągle pyszne, to idealna propozycja dla osób dbających o zdrowie, które nie chcą rezygnować z małych przyjemności. Wykorzystanie kaszy jaglanej zamiast typowej mąki powoduje, że nasze ciasto jest zdecydowanie lżejsze i bardziej sycące niż tradycyjne brownie. Możemy je śmiało podawać zarówno na codzienny deser, jak i na imprezach czy spotkaniach z przyjaciółmi. Każdy miłośnik słodkości na pewno doceni te niebanalne połączenie i z pewnością będzie chciał spróbować kolejnego kawałka.
admin
Składniki:
- 100 gram kaszy jaglanej
- szczypta soli
- 170 gram gorzkiej czekolady
- 50 gram masła
- 3 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki gorzkiego kakao
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- owoce do dekoracji (np. truskawki)
- masło do nasmarowania formy
1. Brownie z kaszy jaglanej – jak zrobić?
- Kaszę jaglaną ugotować w lekko osolonej wodzie, a następnie odcedzić i ostudzić.
- Czekoladę połamać, wrzucić do garnuszka, dodać masło i rozpuścić w kąpieli wodnej.
- Do kaszy dodać jajka i mleko. Zmiksować.
- Dodać letnią czekoladę, kakao, cukier i proszek do pieczenia. Znowu zmiksować.
- Nasmarować formę do brownie masłem. Wlać ciasto.
- Piec przez około 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni z termoobiegiem.
- Po przestudzeniu pokroić ciasto na kawałki i udekorować owocami.
xxxx – dodatkowe informacje
Do podanego czasu przygotowania brownie z kaszy jaglanej należy doliczyć czas pieczenia.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Brownie(brauni)
Następny przepis: Brownie z kaszy jaglanej - odchudzone :)