Brotola w panierce kukurydzianej
Czy kiedykolwiek słyszeliście o brotoli? To delikatna, biała ryba o smaku przypominającym homara. Trochę egzotycznego sznycla z ryby, czyż nie? W naszym przepisie brotola jest idealnie połączona z chrupiącą panierką kukurydzianą. To ciekawa alternatywa dla tradycyjnej panierki, która dodaje potrawie niepowtarzalnego smaku. Brotola w panierce kukurydzianej to propozycja dla osób szukających nowych smaków i ciekawych rozwiązań w kuchni. Spróbujcie, a na pewno się nie zawiedziecie. Kto powiedział, że ryba musi być nudna? Z nami na pewno nie będziecie się nudzić przy stole!
admin
Składniki:
- 3 sztuki Brotoli
- 1 surowe jajko kurze
- mąka kukurydziana do panierowania
- olej do smażenia
- Przyprawy:
- sok z połowy cytryny
- przyprawa fish masala
- sól morska i pieprz świeżo mielone wg.uznania, oprócz cytrynki
Brotola w panierce kukurydzianej – jak zrobić?
- Rozmrożone tuszki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Moje nie miały łusek. Ale jeśli ktoś trafi że są to łuski usuwamy. Każdą tuszkę skrapiamy cytrynką i posypujemy przyprawami (tak jak pisałam przyprawy wg. uznania).
- Następnie maczamy w roztrzepanym jajku, potem w mące kukurydzianej.
- I smażymy z obu stron na wolnym ogniu na złoty kolor i gotowe. Podajemy z czym kto lubi 🙂
Brotola w panierce kukurydzianej – dodatkowe informacje
Nic dodać, nic ująć 😉
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Borówkowy sos do wędlin
Następny przepis: Boterkoek - ciasto maślane rodem z Holandii