Brokuły zapiekane pod beszamelem
Zapraszamy do odkrycia smaków lekkiego, zdrowego, a przede wszystkim niezwykle smacznego dania – brokuły zapiekane pod beszamelem. To danie, łączące w sobie cudowną teksturę ugotowanej brokuły z cremowym sosem beszamel, zapewni niepowtarzalną uczty smaków dla Twojego podniebienia. Złociste, z gratynowanym serem na wierzchu, są idealnym dodatkiem do drugiego dania na wyjątkowy obiad. Przepis jest nieskomplikowany, składniki łatwo dostępne, a efekt końcowy z pewnością zadowoli zarówno domowników, jak i gości. Przygotujcie się więc na zdrowe, wartościowe posiłki o przepysznym smaku.
admin
Składniki:
- 500 g brokułów
- 300 g sera żółtego
- sól
- pieprz
- majeranek
- świeża posiekana bazylia
- Sos:
- 30 g mąki
- 30 g masła
- około 1 szklanka mleka
- sól i pieprz do smaku
- szczypta gałki muszkatołowej
Brokuły zapiekane pod beszamelem – jak zrobić?
- Brokuły ugotować w osolonej wodzie na pół twardo. Po ugotowaniu wyjąć, wystudzić i podzielić na różyczki. Różyczki ułożyć w żaroodpornym naczyniu, lekko osolić i popieprzyć oraz obsypać połową startego na tarce sera.
- Przygotować sos: na patelni roztopić masło, dodać mąkę lekko podsmażyć (tak jak zasmażkę), cały czas mieszając dodawać gorące podgrzane mleko oraz przyprawy. Ubijać trzepaczką aby nie porobiły się grudki. Całość przetrzeć przez sito.
- Tak przygotowanym sosem polać brokuły a na wierz zetrzeć pozostały ser żółty. Włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać do całkowitego rozpuszczenia i zrumienienia sera.
- Można podawać z sadzonym jajkiem lub jako samodzielne danie.
Brokuły mogą być podane jako dodatek do drugiego dania.
Brokuły zapiekane pod beszamelem – dodatkowe informacje
Czas przygotowania około 40 minut + czas zapiekania.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Brokuły z serem i ziemniakami
Następny przepis: Brokuły zapiekane w sosie beszamelowym