Brokuły z prażonymi migdałami
„Brokuły z prażonymi migdałami” to smaczne i zdrowe danie, które wpisuje się w nurt kuchni prozdrowotnej. Ten prosty przepis przygotujecie zaledwie w kilka minut, zachowując przy tym bogactwo smaku i wartości odżywczych. Różnorodność składników – brokuły pełne witamin i świeże, chrupiące migdały – gwarantuje zadowolenie nawet najbardziej wymagających podniebień. Dzięki swemu uniwersalnemu smakowi, danie to będzie idealnym dodatkiem do wielu posiłków. Podawaj je jako samodzielny posiłek, dodatek do mięsa czy ryb, lub składnik zdrowych sałatek.
admin
Składniki:
- brokuł
- kostka sera feta
- 10 dag płatków migdałów
- mały jogurt naturalny
- szczypta czosnku granulowanego
- przyprawy: bazylia, curry, tymianek
Brokuły z migdałami – jak zrobić?
- Brokuła myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy.
- Na patelni bez tłuszczu prażymy migdały, aż nabiorą jasnobrązowego koloru. Fetę kruszymy w palcach lub kroimy w małą kostkę.
- Brokuła dzielimy na różyczki, wkładamy do salaterki i dodajemy fetę. Do jogurtu wsypujemy czosnek oraz pozostałe przyprawy. Dokładnie mieszamy. Powstały sos wylewamy na brokuły i fetę, mieszamy. Na koniec sałatkę posypujemy płatkami migdałów.
Brokuły z prażonymi migdałami – dodatkowe informacje
Do sałatki z brokułami z migdałami możemy dodać kilka czarnych oliwek.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Brokułowy pilaw z kaszy bulgur
Następny przepis: Brokuły zapiekane pod beszamelem