Brokułowy pilaw z kaszy bulgur
Brokułowy pilaw z kaszy bulgur to zdrowa i smaczna propozycja na posiłek, który z powodzeniem można zaserwować zarówno na obiad, jak i na kolację. Oryginalne połączenie brokułów z aromatyczną kaszą bulgur sprawia, że danie jest nie tylko pełne wartości odżywczych, ale i niesamowicie smaczne. Kasza bulgur nadaje potrawie orientalnego charakteru, a brokuły – niezwykłej lekkości. Przepis jest prosty, a efekt końcowy na pewno zadowoli wszystkich miłośników zdrowej, a jednocześnie niebanalnej kuchni. Przekonaj się sam, jak smakuje brokułowy pilaw z kaszy bulgur.
admin
Składniki:
- 200 g kaszy bulgur
- około 1 litr bulionu warzywnego
- 1 brokuł
- 1 cebula biała
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki startego sera koziego
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- szczypta kardamonu
- sól i pieprz
- świeży rozmaryn
Brokułowy pilaw z kaszy bulgur – jak zrobić?
- Masło oraz oliwę z oliwek rozpuszczamy na patelni i szklimy na nich cebulę pokrojoną w kostkę. W tym samym czasie w osolonej i lekko posłodzonej wodzie gotujemy do miękkości brokuł podzielony na różyczki.
- Następnie na patelnię, na której znajduje się zeszklona cebulka, wsypujemy suchą kaszę bulgur i smażymy wszystko do momentu, aż cały tłuszcz zostanie wchłonięty przez kaszę.
- Bulgur podlewamy częścią bulionu i smażymy do momentu, aż całkowicie go wchłonie. Bulion wlewamy partiami i za każdym razem czekamy, aby został on odpowiednio wchłonięty (jak w przypadku risotto). W między czasie dodajemy kardamon oraz kurkumę.
- Ugotowany brokuł rozgniatamy delikatnie widelcem, dodajemy do ugotowanej już kaszy i dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy starty ser kozi, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz przykrywamy na około 3 minuty dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów. Gotowy pilaw brokułowy świetnie komponuje się także z drobno pokrojonym świeżym rozmarynem. Życzę smacznego! 🙂
Brokułowy pilaw z kaszy bulgur – dodatkowe informacje
* Dodatek sera koziego i rozgniecionego brokuła nadaje daniu kleistą i zwięzłą konsystencję.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Brokułowe kopytka z masłem i parmezanem
Następny przepis: Brokuły z prażonymi migdałami