Brokułowy pilaw z kaszy bulgur

Brokułowy pilaw z kaszy bulgur

Brokułowy pilaw z kaszy bulgur to zdrowa i smaczna propozycja na posiłek, który z powodzeniem można zaserwować zarówno na obiad, jak i na kolację. Oryginalne połączenie brokułów z aromatyczną kaszą bulgur sprawia, że danie jest nie tylko pełne wartości odżywczych, ale i niesamowicie smaczne. Kasza bulgur nadaje potrawie orientalnego charakteru, a brokuły – niezwykłej lekkości. Przepis jest prosty, a efekt końcowy na pewno zadowoli wszystkich miłośników zdrowej, a jednocześnie niebanalnej kuchni. Przekonaj się sam, jak smakuje brokułowy pilaw z kaszy bulgur.

Składniki:

  • 200 g kaszy bulgur
  • około 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 brokuł
  • 1 cebula biała
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki startego sera koziego
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • szczypta kardamonu
  • sól i pieprz
  • świeży rozmaryn

Brokułowy pilaw z kaszy bulgur – jak zrobić?

  1. Masło oraz oliwę z oliwek rozpuszczamy na patelni i szklimy na nich cebulę pokrojoną w kostkę. W tym samym czasie w osolonej i lekko posłodzonej wodzie gotujemy do miękkości brokuł podzielony na różyczki.
  2. Następnie na patelnię, na której znajduje się zeszklona cebulka, wsypujemy suchą kaszę bulgur i smażymy wszystko do momentu, aż cały tłuszcz zostanie wchłonięty przez kaszę.
  3. Bulgur podlewamy częścią bulionu i smażymy do momentu, aż całkowicie go wchłonie. Bulion wlewamy partiami i za każdym razem czekamy, aby został on odpowiednio wchłonięty (jak w przypadku risotto). W między czasie dodajemy kardamon oraz kurkumę.
  4. Ugotowany brokuł rozgniatamy delikatnie widelcem, dodajemy do ugotowanej już kaszy i dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy starty ser kozi, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz przykrywamy na około 3 minuty dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów. Gotowy pilaw brokułowy świetnie komponuje się także z drobno pokrojonym świeżym rozmarynem. Życzę smacznego! 🙂

Brokułowy pilaw z kaszy bulgur – dodatkowe informacje

* Dodatek sera koziego i rozgniecionego brokuła nadaje daniu kleistą i zwięzłą konsystencję.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Brokułowe kopytka z masłem i parmezanem
Następny przepis: Brokuły z prażonymi migdałami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode