Bożonarodzeniówka - nalewka bakaliowa

Bożonarodzeniówka – nalewka bakaliowa

Bożonarodzeniówka to tradycyjna

Składniki:

  • 100 gram orzechów włoskich
  • 100 gram suszonej żurawiny
  • 100 gram rodzynek
  • 100 gram suszonych fig
  • 100 gram suszonej śliwki kalifornijskiej
  • 100 gram suszonych daktyli
  • 50 gram suszonych moreli
  • 1 duża pomarańcza
  • 2 laski cynamonu
  • kilka goździków (5-6)
  • 700 ml czystej wódki 40%
  • 250 ml spirytusu
  • cukier do smaku (około 150 gram)

Bożonarodzeniówka – nalewka bakaliowa – jak zrobić?

  1. Większe bakalie, takie jak orzechy, czy daktyle przekrawamy. Pomarańcze kroimy w plastry. Do przygotowanego słoja układamy warstwy bakalii, a pomiędzy nie układamy plasterki pomarańczy. Dodajemy także cynamon i goździki.
  2. Cukier rozpuszczamy w około 1 szklance wódki, delikatnie ją podgrzewając. Alkoholu nie można zagotować! Po rozpuszczeniu studzimy go. Przygotowanym alkoholem z cukrem oraz pozostałą wódką i spirytusem zalewamy zawartość słoja. Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy na około 5-6 tygodni. W tym czasie wskazane jest zawartość słoja co jakiś czas zamieszać, na przykład przekręcając go.
  3. Po 6 tygodniach bakalie odcedzamy. Powstały nalew filtrujemy, by uzyskać bardziej klarowną nalewkę.

Bożonarodzeniówka – dodatkowe informacje

Nalewkę bakaliową możemy już kosztować lub pozwolić jej dojrzeć jeszcze przez kilka tygodni:).


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Botwinka z ziemniakami i koperkiem
Następny przepis: BOŻONARODZENIOWY PIERNIK PRZEKŁADANY BEZ TŁUSZCZU

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode