Boterkoek – ciasto maślane rodem z Holandii
Odkryj prawdziwą słodycz kuchni holenderskiej, próbując upiec tradycyjne Boterkoek – ciasto maślane rodem z Holandii. To jedno z najbardziej kremowych i bogatych ciast, które kiedykolwiek zjesz. Dzięki swemu prostemu składowi i łatwych do zdobycia składników, Boterkoek jest idealnym wyborem na szybki i prosty deser, który wciąż zachwyca swoim smakiem. Wysoka zawartość masła nadaje ciastu niezrównaną miękkość i delikatność. Wypróbuj holenderskie ciasto maślane i poczuj się jak na wycieczce po Amsterdamie przy każdym kęsie.
admin
Składniki:
- (Forma o średnicy około 20 cm)
- 200g masła (min. 82%!)
- 200g mąki pszennej
- 200g brązowego cukru
- 1 jajko
- 1 szczypta soli
- Ponadto:
- 2 łyżki mleka do posmarowania wierzchu (opcjonalnie można dodać żółtko)
- płatki migdałowe do posypania.
Boterkoek – holenderskie ciasto maślane – jak zrobić?
- Miękkie masło wymieszać z cukrem. Dodać mąkę, jajko oraz szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać, a następnie szybko i delikatnie zagnieść za pomocą dłoni. (Mogą pozostać niewielkie grudki.)
- Powstałą masę przełożyć (lekko dociskając) do formy uprzednio wysłanej papierem do pieczenia.
- Wierzch posmarować mlekiem lub mlekiem połączonym z żółtkiem i widelcem zrobić kratkę.
- Na końcu powierzchnię ciasta posypać odrobiną płatków migdałowych.
- Boterkoek wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 30 minut w 180 stopniach. (Ciasto powinno lekko podrosnąć i być odrobinę zarumienione.)
- Kroić po całkowitym ostudzeniu.
Boterkoek – dodatkowe informacje
Prawdziwe masło to główny składnik holenderskiego ciasta maślanego, więc nie warto używać różnego typu miksów, czy margaryny.