Boterkoek - ciasto maślane rodem z Holandii

Boterkoek – ciasto maślane rodem z Holandii

Odkryj prawdziwą słodycz kuchni holenderskiej, próbując upiec tradycyjne Boterkoek – ciasto maślane rodem z Holandii. To jedno z najbardziej kremowych i bogatych ciast, które kiedykolwiek zjesz. Dzięki swemu prostemu składowi i łatwych do zdobycia składników, Boterkoek jest idealnym wyborem na szybki i prosty deser, który wciąż zachwyca swoim smakiem. Wysoka zawartość masła nadaje ciastu niezrównaną miękkość i delikatność. Wypróbuj holenderskie ciasto maślane i poczuj się jak na wycieczce po Amsterdamie przy każdym kęsie.

Składniki:

  • (Forma o średnicy około 20 cm)
  • 200g masła (min. 82%!)
  • 200g mąki pszennej
  • 200g brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 1 szczypta soli
  • Ponadto:
  • 2 łyżki mleka do posmarowania wierzchu (opcjonalnie można dodać żółtko)
  • płatki migdałowe do posypania.

Boterkoek – holenderskie ciasto maślane – jak zrobić?

  1. Miękkie masło wymieszać z cukrem. Dodać mąkę, jajko oraz szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać, a następnie szybko i delikatnie zagnieść za pomocą dłoni. (Mogą pozostać niewielkie grudki.)
  2. Powstałą masę przełożyć (lekko dociskając) do formy uprzednio wysłanej papierem do pieczenia.
  3. Wierzch posmarować mlekiem lub mlekiem połączonym z żółtkiem i widelcem zrobić kratkę.
  4. Na końcu powierzchnię ciasta posypać odrobiną płatków migdałowych.
  5. Boterkoek wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 30 minut w 180 stopniach. (Ciasto powinno lekko podrosnąć i być odrobinę zarumienione.)
  6. Kroić po całkowitym ostudzeniu.

Boterkoek – dodatkowe informacje

Prawdziwe masło to główny składnik holenderskiego ciasta maślanego, więc nie warto używać różnego typu miksów, czy margaryny.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Brotola w panierce kukurydzianej
Następny przepis: Bourek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode