BOMBERY WG.MIŚKI
„Bombery wg Miśki” to przepis, w którym tradycja spotyka nowoczesność. Nazwa „bombery” nie bez powodu kojarzy się z eksplozją smaku – poprzez połączenie prostych składników, zyskujemy danie niezwykle apetyczne i oryginalne. To propozycja dla tych, którzy cenią sobie kreatywność w kuchni i nie boją się eksperymentować. Andrzej Misiołek, zwany przez bliskich Miśką, po raz pierwszy przygotował te bombery podczas rodzinnej imprezy. Od tamtej pory, danie to cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem, a smak bombrery zyskał już prawdziwą rzeszę fanów. Czas na twoją kolej. Oto składniki:
admin
Składniki:
- ciasto:
- 10 g świeżych drożdży
- ok. 300g mąki
- 3/4 szkl. letniego mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka cukru
- farsz:
- ok. 1/2 kg pieczarek
- 300g mortadeli
- 2-3 cebule
- 1 łyżka oleju
- pieprz
- sól
- sos:
- 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- keczup
- bazylia
- oregano
- zioła prowansalskie
- 2 małe cebule
- ponadto:
- ok. 1/2 kg sera żółtego
Bombery wg. miśki – jak zrobić?
- Drożdże rozpuszczamy w 1/3 szklanki letniego mleka, razem z cukrem, odstawiamy na chwilę by podrosło. Następnie podrośnięte łączymy z przesianą mąką, dodajemy resztę składników. Wyrabiamy ręcznie gładkie ciasto, formujemy z niego kulę i smarujemy olejem oraz oprószamy mąką. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, kilka razy zagniatamy i dzielimy na 4 części (lub więcej, to zależy czy wolimy więcej bomberów czy mniej większych). Każdą część rozwałkowujemy cienko, smarujemy sosem i posypujemy startym żółtym serem.
- Do przygotowania sosu łączymy koncentrat z keczupem (ilość wg upodobań) oraz z wcześniej zeszkloną cebulką na patelni. Następnie dodajemy zioła i doprawiamy do smaku.
- Przygotowujemy farsz. Pieczarki obieramy i kroimy w dość drobną kostkę, podduszamy na oliwie. Dodajemy pokrojoną w kostkę (również drobną) cebulę i mortadelę. Całość dusimy pod przykryciem ok. 20 min. Na koniec przyprawiamy do smaku. Studzony farsz nakładamy do bomberów, smarujemy sosem i posypujemy startym serem. Następnie zlepiajemy bombery na kształt podłużnych bułek.
- Każdy bomber kładziemy na natłuszczonej blasze i smarujemy odrobiną oleju. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celcjusza i pieczemy bombery ok. 20 min. Smacznego ;D
Słowa kluczowe: bombery
BOMBERY WG.MIŚKI – dodatkowe informacje
Bombery podajemy na ciepło.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Bombardino - świąteczne drinki
Następny przepis: Borek -tureckie danie