BOMBERY WG.MIŚKI

BOMBERY WG.MIŚKI

„Bombery wg Miśki” to przepis, w którym tradycja spotyka nowoczesność. Nazwa „bombery” nie bez powodu kojarzy się z eksplozją smaku – poprzez połączenie prostych składników, zyskujemy danie niezwykle apetyczne i oryginalne. To propozycja dla tych, którzy cenią sobie kreatywność w kuchni i nie boją się eksperymentować. Andrzej Misiołek, zwany przez bliskich Miśką, po raz pierwszy przygotował te bombery podczas rodzinnej imprezy. Od tamtej pory, danie to cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem, a smak bombrery zyskał już prawdziwą rzeszę fanów. Czas na twoją kolej. Oto składniki:

Składniki:

  • ciasto:
  • 10 g świeżych drożdży
  • ok. 300g mąki
  • 3/4 szkl. letniego mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka cukru
  • farsz:
  • ok. 1/2 kg pieczarek
  • 300g mortadeli
  • 2-3 cebule
  • 1 łyżka oleju
  • pieprz
  • sól
  • sos:
  • 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • keczup
  • bazylia
  • oregano
  • zioła prowansalskie
  • 2 małe cebule
  • ponadto:
  • ok. 1/2 kg sera żółtego

Bombery wg. miśki – jak zrobić?

  1. Drożdże rozpuszczamy w 1/3 szklanki letniego mleka, razem z cukrem, odstawiamy na chwilę by podrosło. Następnie podrośnięte łączymy z przesianą mąką, dodajemy resztę składników. Wyrabiamy ręcznie gładkie ciasto, formujemy z niego kulę i smarujemy olejem oraz oprószamy mąką. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
  2. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, kilka razy zagniatamy i dzielimy na 4 części (lub więcej, to zależy czy wolimy więcej bomberów czy mniej większych). Każdą część rozwałkowujemy cienko, smarujemy sosem i posypujemy startym żółtym serem.
  3. Do przygotowania sosu łączymy koncentrat z keczupem (ilość wg upodobań) oraz z wcześniej zeszkloną cebulką na patelni. Następnie dodajemy zioła i doprawiamy do smaku.
  4. Przygotowujemy farsz. Pieczarki obieramy i kroimy w dość drobną kostkę, podduszamy na oliwie. Dodajemy pokrojoną w kostkę (również drobną) cebulę i mortadelę. Całość dusimy pod przykryciem ok. 20 min. Na koniec przyprawiamy do smaku. Studzony farsz nakładamy do bomberów, smarujemy sosem i posypujemy startym serem. Następnie zlepiajemy bombery na kształt podłużnych bułek.
  5. Każdy bomber kładziemy na natłuszczonej blasze i smarujemy odrobiną oleju. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celcjusza i pieczemy bombery ok. 20 min. Smacznego ;D

Słowa kluczowe: bombery

BOMBERY WG.MIŚKI – dodatkowe informacje

Bombery podajemy na ciepło.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bombardino - świąteczne drinki
Następny przepis: Borek -tureckie danie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode