bogracz wołowy

bogracz wołowy

Bogracz wołowy to jedno z tradycyjnych dań kuchni węgierskiej, które idealnie łączy w sobie smaki mięsa, warzyw i aromatycznych przypraw. Ta propozycja przepisu zadowoli wszystkich miłośników treściwych, pikantnych zup. Istotą tego dania jest wołowina, którą gotuje się razem z warzywami, a następnie podaje z kluseczkami. Bogracz wołowy to propozycja na sycący posiłek, który jest zarówno prosta w przygotowaniu, jak i bardzo smaczna. Dowiedz się, jakie składniki są niezbędne do przygotowania tej pysznej zupy i przygotuj ją według naszego przepisu na dobry bogracz.

Składniki:

  • około 1,5 kg mięsa wołowego
  • łyżka masła
  • 2 cebule
  • 2 czerwone papryki
  • 2 puszki pomidorów krojonych (można zastąpić koncentratem pomidorowym)
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • słodka i ostra papryka
  • wegeta, pieprz
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • ciasto na kluski ziemniaczane:
  • ugotowane ziemniaki
  • jajko
  • mąka ziemniaczana

Bogracz wołowy – jak zrobić?

  1. 1. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę szklimy na maśle, a następnie dodajemy pokrojoną w kostkę wołowinę i podsmażamy. Gdy mięso delikatnie się zrumieni, przekładamy do szybkowaru, dolewamy wodę, liść laurowy i kilka kulek ziela angielskiego, a całość gotujemy. Gdy mięso jest miękkie, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojone pomidory, szczyptę ostrej papryki i słodką paprykę w proszku. Całość doprawiamy wegetą i pieprzem.
  2. 2. Ziemniaki gotujemy, przeciskamy przez praskę i zostawiamy do wystygnięcia. Gdy ostygną, wbijamy jajko i wsypujemy mąkę ziemniaczaną, zagniatając ciasto na kluski. Z ciasta kulamy około 1 cm kluseczki (dla ułatwienia, można zrobić długi cieniutki rulon i odcinać około 1 cm paseczki, podobne do kopytek).
  3. 3. Do gotującej się zupy gulaszowej wsypujemy kluseczki i gotujemy około 3 minuty od czasu wypłynięcia. Zupę gulaszową ewentualnie można zagęścić mąką.
  4. 4. Ważne! Kiedy gotujemy kluseczki w zupie, spowoduje to jej zagęszczenie, dlatego trzeba o tym pamiętać przed zagęszczeniem mąką.

Słowa kluczowe: przepis na dobry bogracz, bogracz danie, bogracz wołowy z kluseczkami, bogracz wołowy

porady – dodatkowe informacje

Zamiast kluseczek ziemniaczanych, można zrobić kluseczki z lanego ciasta.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: bogini wenus
Następny przepis: BOGRACZ Z LANYMI KLUSKAMI Z PIETRUSZKĄ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode