bogracz wołowy
Bogracz wołowy to jedno z tradycyjnych dań kuchni węgierskiej, które idealnie łączy w sobie smaki mięsa, warzyw i aromatycznych przypraw. Ta propozycja przepisu zadowoli wszystkich miłośników treściwych, pikantnych zup. Istotą tego dania jest wołowina, którą gotuje się razem z warzywami, a następnie podaje z kluseczkami. Bogracz wołowy to propozycja na sycący posiłek, który jest zarówno prosta w przygotowaniu, jak i bardzo smaczna. Dowiedz się, jakie składniki są niezbędne do przygotowania tej pysznej zupy i przygotuj ją według naszego przepisu na dobry bogracz.
admin
Składniki:
- około 1,5 kg mięsa wołowego
- łyżka masła
- 2 cebule
- 2 czerwone papryki
- 2 puszki pomidorów krojonych (można zastąpić koncentratem pomidorowym)
- 2 marchewki
- pietruszka
- słodka i ostra papryka
- wegeta, pieprz
- liść laurowy, ziele angielskie
- ciasto na kluski ziemniaczane:
- ugotowane ziemniaki
- jajko
- mąka ziemniaczana
Bogracz wołowy – jak zrobić?
- 1. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę szklimy na maśle, a następnie dodajemy pokrojoną w kostkę wołowinę i podsmażamy. Gdy mięso delikatnie się zrumieni, przekładamy do szybkowaru, dolewamy wodę, liść laurowy i kilka kulek ziela angielskiego, a całość gotujemy. Gdy mięso jest miękkie, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojone pomidory, szczyptę ostrej papryki i słodką paprykę w proszku. Całość doprawiamy wegetą i pieprzem.
- 2. Ziemniaki gotujemy, przeciskamy przez praskę i zostawiamy do wystygnięcia. Gdy ostygną, wbijamy jajko i wsypujemy mąkę ziemniaczaną, zagniatając ciasto na kluski. Z ciasta kulamy około 1 cm kluseczki (dla ułatwienia, można zrobić długi cieniutki rulon i odcinać około 1 cm paseczki, podobne do kopytek).
- 3. Do gotującej się zupy gulaszowej wsypujemy kluseczki i gotujemy około 3 minuty od czasu wypłynięcia. Zupę gulaszową ewentualnie można zagęścić mąką.
- 4. Ważne! Kiedy gotujemy kluseczki w zupie, spowoduje to jej zagęszczenie, dlatego trzeba o tym pamiętać przed zagęszczeniem mąką.
Słowa kluczowe: przepis na dobry bogracz, bogracz danie, bogracz wołowy z kluseczkami, bogracz wołowy
porady – dodatkowe informacje
Zamiast kluseczek ziemniaczanych, można zrobić kluseczki z lanego ciasta.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: bogini wenus
Następny przepis: BOGRACZ Z LANYMI KLUSKAMI Z PIETRUSZKĄ