Boczek z szynkowara
Przedstawiamy przepis na soczysty boczek z szynkowara. Ten wyjątkowy sposób przyrządzenia popularnego mięsa gwarantuje wyjątkowo aromatyczny i pełen smaku efekt końcowy. Szynkowar to narzędzie kuchenne, które zapewnia idealne warunki do dojrzewania mięs – co jest szczególnie doceniane przez miłośników domowych wędlin. Jeśli szukasz alternatywy dla sklepowych produktów, ten przepis jest dla Ciebie. Boczek w szynkowarze zachowuje swój naturalny smak, przy jednoczesnym wzbogaceniu go o nuty wybranych przypraw. Dla pełni doznań, polecamy podawać go z domowym chlebem i musztardą. Przedstawiamy więc, jak zrobić boczek z szynkowara.
admin
Składniki:
- 70 dkg surowego boczku
- 2 łyżeczki soli do peklowania
- 2 łyżeczki żelatyny wieprzowej
- mały pęczek czosnku niedźwiedziego
- płaska łyżeczka papryki słodkiej
- płaska łyżeczka majeranku
- pół płaskiej łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- pół łyżeczki oregano
- pół łyżeczki tymianku
- lub gotowa mieszanka do mięsa według uznania
Boczek z szynkowara – jak zrobić?
- Boczek umyć, dokładnie osuszyć. Pozbyć się skóry, przekroić na pół tak, aby powstały dwie równe części.
- Wymieszać wszystkie przyprawy, peklosól, żelatynę, posiekany czosnek niedźwiedzi i dokładnie natrzeć boczek. Następnie złożyć tak, aby się stykał w środku wierzchnią stroną.
- Umieścić w szynkowarze, docisnąć i wstawić do lodówki na 48 godzin.
- Po tym czasie włożyć do garnka (na dnie położyć ścierkę), zalać wodą do 3/3 wysokości i zagotować, doprowadzając mięso do temperatury 90 stopni. Gotujemy w 90 stopniach przez 60 minut. W razie ubytku wody dolać gorącej wody.
- Wyjąć, ostudzić całkowicie i włożyć do lodówki na minimum 12 godzin.
Boczek z szynkowara – dodatkowe informacje
Jezeli bedzie ciezko wyjac boczek , nalezy szynkowar polac goraca woda i nastepnie odwrocic do gory dnem i potrzasnoc.
Te skladniki sa na przygotowanie w szynkowarze o 900 ml pojemnosci .
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Boczek wieprzowy ze skórą, wędzony
Następny przepis: Boczniaki a’la schabowe