Boczek z szynkowara

Boczek z szynkowara

Przedstawiamy przepis na soczysty boczek z szynkowara. Ten wyjątkowy sposób przyrządzenia popularnego mięsa gwarantuje wyjątkowo aromatyczny i pełen smaku efekt końcowy. Szynkowar to narzędzie kuchenne, które zapewnia idealne warunki do dojrzewania mięs – co jest szczególnie doceniane przez miłośników domowych wędlin. Jeśli szukasz alternatywy dla sklepowych produktów, ten przepis jest dla Ciebie. Boczek w szynkowarze zachowuje swój naturalny smak, przy jednoczesnym wzbogaceniu go o nuty wybranych przypraw. Dla pełni doznań, polecamy podawać go z domowym chlebem i musztardą. Przedstawiamy więc, jak zrobić boczek z szynkowara.

Składniki:

  • 70 dkg surowego boczku
  • 2 łyżeczki soli do peklowania
  • 2 łyżeczki żelatyny wieprzowej
  • mały pęczek czosnku niedźwiedziego
  • płaska łyżeczka papryki słodkiej
  • płaska łyżeczka majeranku
  • pół płaskiej łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • pół łyżeczki oregano
  • pół łyżeczki tymianku
  • lub gotowa mieszanka do mięsa według uznania

Boczek z szynkowara – jak zrobić?

  1. Boczek umyć, dokładnie osuszyć. Pozbyć się skóry, przekroić na pół tak, aby powstały dwie równe części.
  2. Wymieszać wszystkie przyprawy, peklosól, żelatynę, posiekany czosnek niedźwiedzi i dokładnie natrzeć boczek. Następnie złożyć tak, aby się stykał w środku wierzchnią stroną.
  3. Umieścić w szynkowarze, docisnąć i wstawić do lodówki na 48 godzin.
  4. Po tym czasie włożyć do garnka (na dnie położyć ścierkę), zalać wodą do 3/3 wysokości i zagotować, doprowadzając mięso do temperatury 90 stopni. Gotujemy w 90 stopniach przez 60 minut. W razie ubytku wody dolać gorącej wody.
  5. Wyjąć, ostudzić całkowicie i włożyć do lodówki na minimum 12 godzin.

Boczek z szynkowara – dodatkowe informacje

Jezeli bedzie ciezko wyjac boczek , nalezy szynkowar polac goraca woda i nastepnie odwrocic do gory dnem i potrzasnoc.

Te skladniki sa na przygotowanie w szynkowarze o 900 ml pojemnosci .


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Boczek wieprzowy ze skórą, wędzony
Następny przepis: Boczniaki a’la schabowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode