Boczek wędzony na gorąco
Przygotowanie własnego wędlin w domu to nie lada gratka dla miłośników tradycyjnego smaku i aromatu. Oto przepis na boczek wędzony na gorąco, który sprawi, że Wasze kubki smakowe przeżyją prawdziwą ucztę. Wykorzystanie odpowiednich składników, kontroli temperatury w trakcie wędzenia, jak również prawidłowej techniki, wynikającej z doświadczenia polskich wędliniarzy, pozwoli stworzyć wspaniały wyrob, którym będziecie mogli pochwalić się przed rodziną i przyjaciółmi. Czas i temperatura wędzenia boczku oraz informacje na temat wędzenia boczku na szybko pomogą zrozumieć proces i odpowiednio go nastrajać.
admin
Składniki:
- 5 kg w miarę chudego boczku
- sól
- Na każdy litr zalewy peklującej:
- 5 dag soli
- 1 gram saletry
- 10 cały ziaren czarnego pieprzu
- 5 ziaren jałowca
- 2 listki laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
Boczek wędzony na gorąco – jak zrobić?
-
1.
Boczek dokładnie umyj, osusz, sprawdź, czy nie ma w nim kości, jeśli są, starannie je usuń. Mięso natrzyj grubą warstwą soli z wszystkich stron i wstaw do lodówki na kilkanaście godzin. -
2.
Wylej płyn, który się wytworzył, a mięso opłucz pod bieżącą wodą. -
3.
Przygotuj zalewę peklową: zagotuj wodę (około 2 litry na kawałek 1 i 1/2 kg) z przyprawami z wyjątkiem saletry. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu 10 minut. Odstaw do wystudzenia. Dodaj saletrę i wymieszaj. -
4.
Mięso umieść w naczyniu (szklanym lub kamionkowym nie może być metalowe), zalej zimną zalewą. Mięso musi być całkowicie zanurzone, możesz je w tym celu przycisnąć czymś ciężkim. Naczynie przykryj i wstaw do lodówki na dolną półkę. -
5.
Boczek pekluj przez 10 dni, co 2 dni go przewracając w zalewie. -
6.
Gotowy boczek, wyjmij z zalewy, opłucz pod bieżącą wodą i wstaw do zimnej wody na 3-4 godziny. Wyjmij, osusz papierowym ręcznikiem i powieś w przewiewnym miejscu do całkowitego obeschnięcia. -
7.
Rozpal ogień w palenisku, nagrzej wędzarnię do temp 50 – 60 st.C. Boczek wieszamy do rozgrzanej wędzarni na wysokości około 1,5 metra. Rozpocznij wędzenie gorącym dymem (temp. około 60 st. C) aż skóra będzie złotawa (około 1 do 1-1/2 godz.).
Obniż temperaturę (do około 40 st. C) i wędź jeszcze około 5-6 godzin.
W temperaturze około 30 st. C może jeszcze sobie wisieć kilka godzin nabierze wtedy więcej aromatu.
Boczek wędzony na gorąco – dodatkowe informacje
Do wędzenia stosuj wyłącznie drewno drzew liściastych, takie jak olcha, buk, dąb lub drzewa owocowe. Wszystkie przepisy dotyczące wędzenia boczku mają charakter orientacyjny i mogą być modyfikowane w zależności od zdobywanego doświadczenia.
Na początkowym etapie wędzenia zalecamy nie przykrywanie wędzarni (beczki) w celu zapewnienia cyrkulacji powietrza i minimalizacji pocenia się boczku. Gdy boczek zostanie odpowiednio osuszony, można nakryć wędzarnię specjalnym materiałem, takim jak szmatka, aby zminimalizować ryzyko nagłego skoku temperatury.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: BOCZEK WĘDZONY
Następny przepis: Boczek wieprzowy ze skórą, wędzony