Boczek w soli peklowej z domowej wędzarni
Boczek w soli peklowej z domowej wędzarni to smakowita uczta, idealna dla miłośników domowych przysmaków. Do jego przygotowania wykorzystujemy niewielką ilość składników, na czele z solą peklową i boczkiem wysokiej jakości. Sekretem tego przepisu jest zalewa do peklowania boczku, która gwarantuje wyjątkowe walory smakowe. Drugim elementem jest proces długotrwałego wędzenia, który nadaje mięsu głębi i intensywnego aromatu. Mimo że jest to przepis dla cierpliwych, to bez wątpienia warto poświęcić na niego czas. Nie jest to jednak trudne zadanie dzięki pewnej technice: szybkiemu peklowaniu boczku.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Chude, surowe boczku – 1,5
- Sól peklowa – 1,5 łyżki
- Listki laurowe – 2
- Ziarenek czarnego pieprzu – 5
- Ziarenek ziela angielskiego – 5
- Siatka wędliniarska
Boczek w soli peklowej z domowej wędzarni – jak zrobić?
- 1. Wykonanie: mięso opłukać, osuszyć. Wodę zagotować (około 1 l), wystudzić, dodać sól, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Zanurzyć mięso, dodać przyprawy i odstawić na 4 dni do lodówki (w tym czasie przekręcać mięso kilka razy).
- Po upływie 4 dni wyjąć zamarynowane mięso, opłukać, osączyć na durszlaku. Przełożyć do siatki i wędzić w wędzarni około 2 godzin.
- Następnie zagotować wodę, włożyć mięso i gotować na małym ogniu około 1,5 godziny (najlepiej sprawdzić widelcem czy mięso jest miękkie).
- Potem przełożyć gorące mięso do zimnej wody na 5 minut (by zamknąć pory). Wyjąć na płaski talerz, przykryć drugim talerzem i obciążyć by boczek był płaski.
- Przestudzone mięso schłodzić w lodówce.
Sposób przygotowania: zalewa do peklowania boczku, szybkie peklowanie boczku
xxxx – dodatkowe informacje
1. Do siatki wędliniarskiej z boczkiem można dodać liść laurowy oraz ziele angielskie jako całości. Dzięki temu składnikom mięso nie przypali się, a dodatkowo będzie miało aromatyczny smak.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Boczek rolowany z przyprawami z szynkowara
Następny przepis: Boczek wędzony na gorąco