Boczek -gotowany i pieczony
Dla wielu z nas boczek jest symbolem domowego, klasycznego smaku. Przepis, którym się dzisiaj podzielimy, to tradycyjny boczek, który początkowo jest gotowany, a potem pieczony. Choć może wydawać się to skomplikowane, mamy dla Was mnóstwo wskazówek, jak to zrobić krok po kroku. Dzięki temu przepisowi, dowiesz się ile gotować boczek czy jak przyrządzić go na dwa sposoby – gotowany i pieczony. Ten przepis to absolutna klasyka, którą pokochacie za jej domowy, niepowtarzalny smak. Idealny na obiad czy większe spotkanie rodzinne. Jeszcze nigdy gotowanie boczku nie było tak proste!
admin
Składniki:
- Ok. 1,5 kg surowego chudego boczku wieprzowego
- 1 litr wody
- 2 listki laurowe
- 1 łyżka soli
- 3 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżka majeranku
- 2 łyżki przyprawy do mięs
- 1/2 szklanki bulionu
- naczynie do pieczenia
Boczek -gotowany i pieczony – jak zrobić?
- Boczek myję, wkładam do posolonego wrzątku z listkami laurowymi, doprowadzam do ponownego zagotowania, zmniejszam płomień, gotuję 10 minut. Wyjmuję z wody, pozostawiam do przestudzenia.
- Z oleju, posiekanego czosnku, pokrojonej drono cebuli, przyprawy do mięs, majeranku robię mieszankę, nacieram boczek, układam w naczyniu do pieczenia, wstawiam do lodówki, najlepiej na całą noc.
- Na drugi dzień, do naczynia z mięsem wlewam bulion, piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 1 godzinę, co 15 polewając boczek sosem, który wytwarza się podczas pieczenia. Boczek wyjmuję z piekarnika, pozostawiam do wystudzenia, wstawiam do lodówki.
Boczek – dodatkowe informacje
Należy pamiętać, że jakość mięsa, ma tu duże znaczenie. Na wodzie z gotowania boczku można ugotować zupę.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Boczek długo pieczony w niskiej temperaturze
Następny przepis: BABKA SZPINAKOWA