Boczek gotowany

Boczek gotowany

Niezwykle smaczny i delikatny boczek gotowany często stanowi znakomite urozmaicenie tradycyjnej polskiej kuchni. Doskonale sprawdzi się jako element obiadowego menu, czy też na ciepła kolację. Jego wyjątkowy smak i aromat sprawia, że danie to od razu przyciąga uwagę nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Prezentowany przepis, oprócz głównego składnika – boczku, zawiera również specjalny dodatek, którym są pikantne jarzyny w occie. Te drobne składniki nie tylko podkreślają smak potrawy, ale także nadają jej unikalnego charakteru. To idealna propozycja dla miłośników nie tylko mięs, ale i pikantnych dodatków.

Składniki:

  • 60-80 dekagramów surowego boczku
  • 25 dekagramów marchewek
  • 15 dekagramów pietruszki lub pasternaku
  • 15 dekagramów selera korzennego
  • 4 duże ziemniaki, najlepiej podłużne
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ziarna jałowca
  • 8-10 ziaren czarnego pieprzu
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 100 ml białego octu winnego
  • 2,5 litra wody
  • świeżo starty chrzan

Boczek gotowany – jak zrobić?

  1. Zmyj i osusz boczek, następnie przełóż go do garnka.
  2. Dodaj ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec, czosnek i zalej wszystko zimną przefiltrowaną wodą.
  3. Doprowadź do wrzenia, posól i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut.
  4. W międzyczasie przygotuj jarzyny. Myj je i obierz.
  5. Marchewki, pietruszki i seler pokrój na zapałki lub słupki, a ziemniaki na ćwiartki.
  6. Dodaj warzywa do garnka z boczkiem, oprócz ziemniaków. Gotuj kolejne 10 minut.
  7. Dodaj ocet winny i kontynuuj gotowanie przez około 50 minut, aż boczek będzie prawie gotowy do jedzenia.
  8. Dodaj ziemniaki i gotuj, aż będą miękkie.
  9. Serwuj gotowe danie na półmisku.
  10. Na środku naczynia ułóż pokrojony boczek, na nim umieść jarzyny.
  11. Posyp jarzyny świeżo startym chrzanem, a następnie polej wszystko wywarem. Ziemniaki ułóż po bokach.

* Mój kawałek boczku potrzebował godziny, aby był miękki, swobodnie dawał się kroić.

Boczek gotowany – dodatkowe informacje

Jarzyny w occie możemy wykorzystać do zup, sosów czy nawet do wypieku pieczywa. Możemy go zamrozić w woreczkach do lodu i wykorzystać w późniejszym czasie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: BABKA SZPINAKOWA
Następny przepis: Boczek pieczony

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode