Boczek gotowany
Niezwykle smaczny i delikatny boczek gotowany często stanowi znakomite urozmaicenie tradycyjnej polskiej kuchni. Doskonale sprawdzi się jako element obiadowego menu, czy też na ciepła kolację. Jego wyjątkowy smak i aromat sprawia, że danie to od razu przyciąga uwagę nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Prezentowany przepis, oprócz głównego składnika – boczku, zawiera również specjalny dodatek, którym są pikantne jarzyny w occie. Te drobne składniki nie tylko podkreślają smak potrawy, ale także nadają jej unikalnego charakteru. To idealna propozycja dla miłośników nie tylko mięs, ale i pikantnych dodatków.
admin
Składniki:
- 60-80 dekagramów surowego boczku
- 25 dekagramów marchewek
- 15 dekagramów pietruszki lub pasternaku
- 15 dekagramów selera korzennego
- 4 duże ziemniaki, najlepiej podłużne
- 3 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 ziarna jałowca
- 8-10 ziaren czarnego pieprzu
- 1,5 łyżeczki soli
- 100 ml białego octu winnego
- 2,5 litra wody
- świeżo starty chrzan
Boczek gotowany – jak zrobić?
- Zmyj i osusz boczek, następnie przełóż go do garnka.
- Dodaj ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec, czosnek i zalej wszystko zimną przefiltrowaną wodą.
- Doprowadź do wrzenia, posól i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut.
- W międzyczasie przygotuj jarzyny. Myj je i obierz.
- Marchewki, pietruszki i seler pokrój na zapałki lub słupki, a ziemniaki na ćwiartki.
- Dodaj warzywa do garnka z boczkiem, oprócz ziemniaków. Gotuj kolejne 10 minut.
- Dodaj ocet winny i kontynuuj gotowanie przez około 50 minut, aż boczek będzie prawie gotowy do jedzenia.
- Dodaj ziemniaki i gotuj, aż będą miękkie.
- Serwuj gotowe danie na półmisku.
- Na środku naczynia ułóż pokrojony boczek, na nim umieść jarzyny.
- Posyp jarzyny świeżo startym chrzanem, a następnie polej wszystko wywarem. Ziemniaki ułóż po bokach.
* Mój kawałek boczku potrzebował godziny, aby był miękki, swobodnie dawał się kroić.
Boczek gotowany – dodatkowe informacje
Jarzyny w occie możemy wykorzystać do zup, sosów czy nawet do wypieku pieczywa. Możemy go zamrozić w woreczkach do lodu i wykorzystać w późniejszym czasie.