Błyskawiczny sernik z frużeliną z owoców leśnych

Błyskawiczny sernik z frużeliną z owoców leśnych

Błyskawiczny sernik z frużeliną z owoców leśnych to idealny deser dla miłośników słodkości, który zaskoczy swoją prostotą i cudownym smakiem. Ten kremowy i puszysty sernik, położony na kruchym spodzie ciasta, skąpany w domowej frużelinie, z pewnością oczaruje każdego łasucha. Wykorzystanie owoców leśnych, takich jak jagody, maliny czy borówki, dodaje sernikowi niepowtarzalnej świeżości, a jednocześnie intensywnego, leśnego aromatu. Doskonały na specjalne okazje, jak i na codzienny deser. W wersji błyskawicznej przygotujesz go w zaledwie kilka chwil, a efekt na pewno przekroczy Twoje oczekiwania. Sprawdź ten niezawodny przepis na szybki sernik.

Składniki:

  • SPÓD:
  • 200 g ciasteczek digestive
  • 80 g masła
  • 1 łyżka kakao
  • MASA SEROWA:
  • 1 kg twarogu sernikowego Piątnica
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 90 g cukru
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 100 g masła
  • otarta skórka z jednej cytryny
  • 5 jajek
  • FRUŻELINA:
  • 150 g malin
  • 150 g jeżyn
  • 3,5 łyżki cukru (jeśli owoce są kwaśne dodać więcej)
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej plus odrobina wody

Błyskawiczny sernik z frużeliną z owoców leśnych – jak zrobić?

  1. Ciasteczka pokrusz za pomocą wałka lub blendera. Dodaj rozpuszczone i ostudzone masło. Wymieszaj, aby powstała konsystencja mokrego piasku. Dno formy o średnicy 24cm wyłóż papierem. Rozprowadź równomiernie masę ciasteczkową i dobrze dociśnij. Schładzaj w lodówce 10 min. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180°C ok 10-15 min do lekkiego zrumienienia.
  2. Wszystkie składniki na masę umieść w misie robota i zmiksuj na gładką masę. Wylej na podpieczony spód. Na dolną półkę piekarnika włóż naczynie z wodą a na górną ciasto i piecz w 170°C przez 60-70 minut. Jeśli boki sera będą się przypiekać, przykryj papierem do pieczenia. Po upieczeniu sernik zostaw w zamkniętym piekarniku na ok. godzinę.
  3. Owoce umieść w garnku i zasyp cukrem. Jeśli są zbyt kwaśne możesz dodać więcej cukru. Kiedy puszcza sok zmniejsz moc palnika i gotuj chwilę, aż zaczną rozpadać się na małe kawałki a część soku odparuje. Następnie wlej wodę połączoną ze skrobią ziemniaczaną i gotuj tylko do zgęstnienia. Przestudzoną frużelinę rozprowadź równomiernie na serniku. Włóż na chwilę do lodówki, aby zgęstła. Po tym czasie dekorujemy owocami.

Smacznego!

Błyskawiczny sernik z frużeliną z owoców leśnych – dodatkowe informacje

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Filmik do tego przepisu znajdziesz na Instagramie /smacznie_na_talerzu/?hl=en oraz na kanale YouTube https://youtu.be/5GZCouRLX-4


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: błyskawiczny obiad
Następny przepis: Błyskawiczny sos pomidorowy do pizzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode