Błyskawiczny sernik z frużeliną z owoców leśnych
Błyskawiczny sernik z frużeliną z owoców leśnych to idealny deser dla miłośników słodkości, który zaskoczy swoją prostotą i cudownym smakiem. Ten kremowy i puszysty sernik, położony na kruchym spodzie ciasta, skąpany w domowej frużelinie, z pewnością oczaruje każdego łasucha. Wykorzystanie owoców leśnych, takich jak jagody, maliny czy borówki, dodaje sernikowi niepowtarzalnej świeżości, a jednocześnie intensywnego, leśnego aromatu. Doskonały na specjalne okazje, jak i na codzienny deser. W wersji błyskawicznej przygotujesz go w zaledwie kilka chwil, a efekt na pewno przekroczy Twoje oczekiwania. Sprawdź ten niezawodny przepis na szybki sernik.
admin
Składniki:
- SPÓD:
- 200 g ciasteczek digestive
- 80 g masła
- 1 łyżka kakao
- MASA SEROWA:
- 1 kg twarogu sernikowego Piątnica
- opakowanie cukru waniliowego
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- 90 g cukru
- 200 ml śmietanki 30%
- 100 g masła
- otarta skórka z jednej cytryny
- 5 jajek
- FRUŻELINA:
- 150 g malin
- 150 g jeżyn
- 3,5 łyżki cukru (jeśli owoce są kwaśne dodać więcej)
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej plus odrobina wody
Błyskawiczny sernik z frużeliną z owoców leśnych – jak zrobić?
- Ciasteczka pokrusz za pomocą wałka lub blendera. Dodaj rozpuszczone i ostudzone masło. Wymieszaj, aby powstała konsystencja mokrego piasku. Dno formy o średnicy 24cm wyłóż papierem. Rozprowadź równomiernie masę ciasteczkową i dobrze dociśnij. Schładzaj w lodówce 10 min. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180°C ok 10-15 min do lekkiego zrumienienia.
- Wszystkie składniki na masę umieść w misie robota i zmiksuj na gładką masę. Wylej na podpieczony spód. Na dolną półkę piekarnika włóż naczynie z wodą a na górną ciasto i piecz w 170°C przez 60-70 minut. Jeśli boki sera będą się przypiekać, przykryj papierem do pieczenia. Po upieczeniu sernik zostaw w zamkniętym piekarniku na ok. godzinę.
- Owoce umieść w garnku i zasyp cukrem. Jeśli są zbyt kwaśne możesz dodać więcej cukru. Kiedy puszcza sok zmniejsz moc palnika i gotuj chwilę, aż zaczną rozpadać się na małe kawałki a część soku odparuje. Następnie wlej wodę połączoną ze skrobią ziemniaczaną i gotuj tylko do zgęstnienia. Przestudzoną frużelinę rozprowadź równomiernie na serniku. Włóż na chwilę do lodówki, aby zgęstła. Po tym czasie dekorujemy owocami.
Smacznego!
Błyskawiczny sernik z frużeliną z owoców leśnych – dodatkowe informacje
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Filmik do tego przepisu znajdziesz na Instagramie /smacznie_na_talerzu/?hl=en oraz na kanale YouTube https://youtu.be/5GZCouRLX-4
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: błyskawiczny obiad
Następny przepis: Błyskawiczny sos pomidorowy do pizzy