Błyskawiczny dżem wiśniowy z pektyną

Błyskawiczny dżem wiśniowy z pektyną

Zapraszamy do odkrycia smaku lata z naszym przepisem na błyskawiczny dżem wiśniowy z pektyną. Dżem ten jest doskonałą propozycją dla osób, które są miłośnikami domowej kuchni, ale cenią sobie szybkość i łatwość wykonania. Co więcej, nasz przepis idealnie sprawdzi się, gdy jesteśmy posiadaczami urządzenia Thermomix, które znacząco ułatwi nam cały proces. Dzięki zastosowaniu pektyny, nasz dżem będzie doskonale gęsty i aromatyczny. Rodzaj i ilość pektyny do dżemu ma istotne znaczenie, dlatego precyzyjnie podajemy jej ilość, aby otrzymać idealną konsystencję. Wypróbuj nasz przepis i ciesz się smakiem pysznego dżemu wiśniowego o każdej porze roku!

Składniki:

  • 1,5 kg świeżych wiśni bez pestek
  • 750 g cukru
  • 12 g pektyny do dżemów o niskiej zawartości cukru

Błyskawiczny dżem wiśniowy z pektyną – jak zrobić?

  1. Przygotuj 5 słoików o pojemności 300 ml. Słoiki wraz z zakrętkami porządnie umyj i osusz.
  2. Umyj wiśnie pod bieżącą wodą, obierz z ogonków i wydryluj. Przełóż do dużego garnka, najlepiej o grubym dnie, i dusz przez 30 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie wsyp 650 g cukru, gotuj wiśnie przez 60 minut, na wolnym ogniu, pamiętając, aby wszystko przemieszać co kilka minut.
  3. Resztę cukru wymieszaj z pektyną i dodaj do wiśni z cukrem. Gotuj około 5 minut.
  4. Gotowy dżem przelej do słoików i mocno zakręć nakrętki.
  5. Umieść słoiki z dżemem pod ciepłym kocem i trzymaj pod nim, aż do wystudzenia.
  6. Przechowuj dżemy w chłodnym miejscu.

Słowa kluczowe: ile pektyny do dżemu, dżem wiśniowy thermomix

Błyskawiczny dżem wiśniowy z pektyną – dodatkowe informacje

Do wydrylowania wiśni zamiast popularnej drylownicy można użyć plastikowej słomki, albo długiego patyczka szaszłykowego.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Błyskawiczny chłodnik na kefirze
Następny przepis: błyskawiczny obiad

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode