Błyskawiczny dżem wiśniowy z pektyną
Zapraszamy do odkrycia smaku lata z naszym przepisem na błyskawiczny dżem wiśniowy z pektyną. Dżem ten jest doskonałą propozycją dla osób, które są miłośnikami domowej kuchni, ale cenią sobie szybkość i łatwość wykonania. Co więcej, nasz przepis idealnie sprawdzi się, gdy jesteśmy posiadaczami urządzenia Thermomix, które znacząco ułatwi nam cały proces. Dzięki zastosowaniu pektyny, nasz dżem będzie doskonale gęsty i aromatyczny. Rodzaj i ilość pektyny do dżemu ma istotne znaczenie, dlatego precyzyjnie podajemy jej ilość, aby otrzymać idealną konsystencję. Wypróbuj nasz przepis i ciesz się smakiem pysznego dżemu wiśniowego o każdej porze roku!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1,5 kg świeżych wiśni bez pestek
- 750 g cukru
- 12 g pektyny do dżemów o niskiej zawartości cukru
Błyskawiczny dżem wiśniowy z pektyną – jak zrobić?
- Przygotuj 5 słoików o pojemności 300 ml. Słoiki wraz z zakrętkami porządnie umyj i osusz.
- Umyj wiśnie pod bieżącą wodą, obierz z ogonków i wydryluj. Przełóż do dużego garnka, najlepiej o grubym dnie, i dusz przez 30 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie wsyp 650 g cukru, gotuj wiśnie przez 60 minut, na wolnym ogniu, pamiętając, aby wszystko przemieszać co kilka minut.
- Resztę cukru wymieszaj z pektyną i dodaj do wiśni z cukrem. Gotuj około 5 minut.
- Gotowy dżem przelej do słoików i mocno zakręć nakrętki.
- Umieść słoiki z dżemem pod ciepłym kocem i trzymaj pod nim, aż do wystudzenia.
- Przechowuj dżemy w chłodnym miejscu.
Słowa kluczowe: ile pektyny do dżemu, dżem wiśniowy thermomix
Błyskawiczny dżem wiśniowy z pektyną – dodatkowe informacje
Do wydrylowania wiśni zamiast popularnej drylownicy można użyć plastikowej słomki, albo długiego patyczka szaszłykowego.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Błyskawiczny chłodnik na kefirze
Następny przepis: błyskawiczny obiad