błyskawiczne ciasto z kisieli

błyskawiczne ciasto z kisieli

Zapraszamy do odkrycia smaku tradycyjnej polskiej sztuki kulinarnej, którą jest błyskawiczne ciasto z kisieli. To doskonałe połączenie chrupiącego i delikatnego jednocześnie ciasta, z soczystym, pełnym aromatu kisielem. Wybór smaku kisielu zależy tylko i wyłącznie od Twojego upodobania – może to być klasyczny truskawkowy, jabłkowy czy egzotyczny kiwi. Bez względu na wybór, efekt będzie zawsze zachwycający. To idealny deser na spontaniczne popołudniowe spotkania przy kawie, kiedy potrzebujesz coś słodkiego na szybko. Błyskawiczne ciasto z kisieli, to szczególne miejsce wśród ciast z kisielem oraz placków z kisielem. Wypróbuj już dziś!

Składniki:

  • 3 kisiele cytrynowe bez dodatku cukru (po 40g każdy)
  • 1 szklanka cukru
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 100 gramów stopionego masła
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jaja
  • 250 ml mleka

Błyskawiczne ciasto z kisieli – jak zrobić?

  1. Białka ubić na pianę. Żółtka utrzeć krótko z masłem, dodać mleko, mąkę wymieszaną z kisielami i proszkiem do pieczenia, cukier, skórkę z cytryny, wszystko zmiksować do połączenia składników, na koniec dodać pianę z białek i dokładnie wymieszać łyżką.
  2. Foremkę keksową o wymiarach 12×25 wysmarować tłuszczem, posypać kaszą manną lub bułka tartą, wlać ciasto, wyrównać wierzch.
  3. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 50 minut, do suchego patyczka. Studzić na kratce, jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem lub polać lukrem ewentualnie polewą czekoladową.

Błyskawiczne ciasto z kisieli – dodatkowe informacje

Do ciasta z kisielem możemy dodać każdy smak kisielu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Błyskawiczne ciasto z granatem
Następny przepis: Aromatyczny łosoś smażony ze skórką (bez tłuszczu)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode