Blondie karmelowe

Blondie karmelowe

Przedstawiam przepis na prosty i pyszny blondie karmelowy. Blondies to amerykańskie ciasto, które bez zawahania mogłoby konkurować z brownies. Są one bowiem wyjątkowo łatwe do zrobienia i równie smaczne. Poznajcie tę słodką, kruchą wersję, która smakuje jak klasyczny blondie, ale jest nasączona karmelowym sosem. Sięgając po ten przepis, nie tylko docenicie jego łatwość wykonania, ale przede wszystkim zaskoczycie swoich gości nietuzinkowym smakiem. Oddajemy w wasze ręce przepis na blondie karmelowe – bo czasem warto zaszaleć i zaserwować coś naprawdę wyjątkowego. Stworzyć niezapomniany deser nie musi być trudne!

Składniki:

  • 125 g masła, stopione
  • 200 g brązowego cukru
  • 2 łyżki likieru cointreau
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
  • 180 g mąki
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 50 g prażonych migdałów i grubo pokrojonych
  • 30 g kokosowych wiórków
  • 75 g białej czekolady, grubo pokrojonej

Blondie karmelowe – jak zrobić?

  1. Rozpuść masło razem z cukrem i odrobiną soli. Dodaj likier i zamieszaj. Masa zacznie bulgotać, więc uważaj, aby się nie oparzyć. Ostudź lekko, po czym dodaj jajka lekko ubijając mikserem.
  2. Wymieszaj mąkę z proszkiem, migdałami, kokosowymi wiórkami, czekoladą i dodaj do masy maślanej lekko mieszając szpatułką.
  3. Małą foremkę, u mnie kwadratowa o boku 20 cm, wyłóż pergaminem, a następnie rozprowadź masę, wygładź. Piecz blondies w nagrzanym piekarniku na 180ºC przez 20-25 minut.
  4. Wyjmij ciasto z piekarnika, ostudź i pokrój na kawałki.

Blondies przepis

Blondie karmelowe – dodatkowe informacje

To ciasto łatwo przypiec, więc lepiej je kontrolować za pomocą patyczka


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Blok czekoladowy
Następny przepis: Blue mojito, niebieskie mojito

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode