Blok czekoladowy bez pieczenia

Blok czekoladowy bez pieczenia

Blok czekoladowy bez pieczenia to proste, pyszne i szybkie ciasto dla miłośników czekolady. Idealne na każdą okazję, ta wersja bezmasłowa jest lekka, ale pełna smaku. Biorąc pod uwagę, że nie jest potrzebne, aby go piec, to ta receptura jest doskonała dla tych, którzy unikają użycia piekarnika, albo nie mają do niego dostępu. Oto przepis na blok czekoladowy bez pieczenia, który zostawi wszystkich domowników z uśmiechem na twarzy. Idealne rozwiązanie dla niespodziewanych gości lub jak najszybsze zaspokojenie chęci na coś słodkiego. Utwórzmy razem ten kuszący, bezmasłowy blok czekoladowy bez konieczności pieczenia.

Składniki:

  • 1 litr mleka
  • szklanka cukru
  • czubata szklanka kaszy manny
  • dwie duże czubate łyżki kakao
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • paczka herbatników

Blok czekoladowy bez pieczenia – jak zrobić?

  1. Do garnka wlewamy cały litr mleka, dodajemy cukier, kostkę masła lub margaryny. Czekamy aż margaryna się rozpuści i mleko zagotuje. Kiedy wszystko się połączy, dodajemy kakao i mieszamy, aby nie było grudek. Stopniowo dosypujemy cały czas mieszając kaszę manną, aby nie powstały grudki. Gotujemy 5-10 minut, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.
  2. Gorącą masę przekładamy do foremki wyłożonej wcześniej herbatnikami. Na gorącą masę układamy kolejną warstwę herbatników, troszeczkę je dociskając.
  3. Tak przygotowany blok czekoladowy odstawiamy do lodówki na 2 godziny, aby ostygł.

Smacznego!

Porady – Dodatkowe informacje

Do bloku czekoladowego bez pieczenia można zrobić polewę czekoladową. Wystarczy przygotować 1,5 tabliczki czekolady i większą łyżkę masła. Następnie wszystko należy roztapić i polewać nasz blok czekoladowy bez pieczenia.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Blok czekoladowy
Następny przepis: Blue mojito, niebieskie mojito

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode