Bliny z ziemniaków-kuchnia rosyjska
Bliny z ziemniaków to tradycyjny przepis na rosyjską potrawę, która jest niezwykle popularna w całym kraju. Bliny są podobne do naszych nalesników, ale wykonane są z ziemniaków. Są one nie tylko smaczne, ale i pożywne, co czyni je idealnym daniem na każdą porę dnia. Bliny na zakwasie – to sekret, który nadaje blinom łagodny, lekko kwasowy smak, który idealnie kontrastuje z dodatkami, na przykład z solonymi śledziami czy smażoną boczkiem cebulką. Bliny z ziemniaków to propozycja dla tych, którzy szukają nowych smaków i chcą zanurzyć się w rosyjskiej kulturze kulinarnej.
admin
Składniki:
- 9-10 dużych ziemniaków
- 1 szklanka mąki pszennej
- 5 dkg drożdży
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 łyżka mąki
- odrobina soli
- odrobina cukru do posypania-wedłe gustu i smaku
- podaje skłądniki na około 4 porcje
Bliny z ziemniaków – kuchnia rosyjska – jak zrobić?
-
Zrób rozczyn: rozkruszone drożdże połącz z łyżką mąki, wlej letnią wodę, dokładnie wymieszaj i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
Obrane i umyte ziemniaki zetrzyj na tarce do średnich oczek i dodaj mąkę, wlej wcześniej przygotowany rozczyn. Dokładnie wyrób ciasto, przykryj je czystą lnianą ściereczką i odłóż na kilka godzin, nawet do 6 godzin może leżeć w ciepłe miejsce.
Na gorącą patelnię wlej łyżkę oliwy. Ciasto nabieraj chochelką, rozprowadzaj na patelni i smaż na złoty kolor z obu stron.
Podawaj lekko posypane cukrem.
xxxx – Dodatkowe informacje
Mi lepiej smakują bliny z ziemniaków-kuchnia rosyjska z cukrem, ale polecam spróbowanie bez cukru.