Bliny z ziemniaków-kuchnia rosyjska

Bliny z ziemniaków-kuchnia rosyjska

Bliny z ziemniaków to tradycyjny przepis na rosyjską potrawę, która jest niezwykle popularna w całym kraju. Bliny są podobne do naszych nalesników, ale wykonane są z ziemniaków. Są one nie tylko smaczne, ale i pożywne, co czyni je idealnym daniem na każdą porę dnia. Bliny na zakwasie – to sekret, który nadaje blinom łagodny, lekko kwasowy smak, który idealnie kontrastuje z dodatkami, na przykład z solonymi śledziami czy smażoną boczkiem cebulką. Bliny z ziemniaków to propozycja dla tych, którzy szukają nowych smaków i chcą zanurzyć się w rosyjskiej kulturze kulinarnej.

Składniki:

  • 9-10 dużych ziemniaków
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 5 dkg drożdży
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżka mąki
  • odrobina soli
  • odrobina cukru do posypania-wedłe gustu i smaku
  • podaje skłądniki na około 4 porcje

Bliny z ziemniaków – kuchnia rosyjska – jak zrobić?

  1. Zrób rozczyn: rozkruszone drożdże połącz z łyżką mąki, wlej letnią wodę, dokładnie wymieszaj i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
    Obrane i umyte ziemniaki zetrzyj na tarce do średnich oczek i dodaj mąkę, wlej wcześniej przygotowany rozczyn. Dokładnie wyrób ciasto, przykryj je czystą lnianą ściereczką i odłóż na kilka godzin, nawet do 6 godzin może leżeć w ciepłe miejsce.
    Na gorącą patelnię wlej łyżkę oliwy. Ciasto nabieraj chochelką, rozprowadzaj na patelni i smaż na złoty kolor z obu stron.
    Podawaj lekko posypane cukrem.

xxxx – Dodatkowe informacje

Mi lepiej smakują bliny z ziemniaków-kuchnia rosyjska z cukrem, ale polecam spróbowanie bez cukru.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bliny pszenne
Następny przepis: Blok bez mleka w proszku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode