Bitki z szynki z szybkowara

Bitki z szynki z szybkowara

Przygotowując obiad dla rodziny, często szukamy inspiracji na danie, które będzie smaczne, sycące i proste w przygotowaniu. Jeżeli chcecie zachwycić domowników danie o bogatym, mięsnym smaku, mamy dla Was idealną propozycję. Przepis na bitki z szynki to coś, co z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom mięsnych smakołyków. Co więcej, przygotowanie tego przysmaku jest niezwykle proste dzięki użyciu szybkowara. W ten sposób skrócisz czas gotowania, a Twoje bitki będą niesamowicie miękkie i soczyste. Przekonaj się sam i zaskocz swoich bliskich.

Składniki:

  • 3 plastry mięsa szynkowego (każdy około 1,5 cm)
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • 1 mała cebula
  • 1 kostka bulionowa
  • mąka pszenna (około 1/2 szklanki)
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Bitki z szynki z szybkowara – jak zrobić?

  1. Mięso umyć, osuszyć i delikatnie rozbić tłuczkiem. Doprawić solą i pieprzem-odstawić.
  2. Kostkę mięsną rozpuścić w szklance gorącej wody.
  3. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę pokrojoną w piórka.Przełożyć do szybkowara.
  4. Do tej samej patelni dodać odrobinę oleju i przełożyć plastry mięsa wcześniej obtoczone z obu stron w mące. Smażyć po kilka chwil z obu stron. Następnie przełożyć do szybkowara,zalać wywarem z kostki,dodać listek i ziele angielskie.
  5. Zamknąć szczelnie pokrywę od szybkowara i wstawić na duży ogień. Jak para zacznie się wydobywać z „dzióbka” zmniejszyc ogień na najmniejszy i „szybkowarować” 20 minut.Zdiąć szybkowar z kuchenki odparować parę poprzez przekręcenie dzióbka i można podawać z ulubionymi dodatkami.Ja podałam z ziemniaczkami i surówką z buraczków.

Bitki z szynki z szybkowara – dodatkowe informacje

* gdyby sos był za rzadki można go zaprawić 2 łyżeczkami mąki ziemniaczanej rozrobionej z odrobiną zimnej wody.

* Proszę pamiętać że szybkowary są różne (stare i nowe) i czas szybkowarowania może być różny. Moje bitki wyszły bardzo miękkie . . .


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bitki z koniny
Następny przepis: Biwakowy kociołek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode