Bitki z szynki z szybkowara
Przygotowując obiad dla rodziny, często szukamy inspiracji na danie, które będzie smaczne, sycące i proste w przygotowaniu. Jeżeli chcecie zachwycić domowników danie o bogatym, mięsnym smaku, mamy dla Was idealną propozycję. Przepis na bitki z szynki to coś, co z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom mięsnych smakołyków. Co więcej, przygotowanie tego przysmaku jest niezwykle proste dzięki użyciu szybkowara. W ten sposób skrócisz czas gotowania, a Twoje bitki będą niesamowicie miękkie i soczyste. Przekonaj się sam i zaskocz swoich bliskich.
admin
Składniki:
- 3 plastry mięsa szynkowego (każdy około 1,5 cm)
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
- 1 mała cebula
- 1 kostka bulionowa
- mąka pszenna (około 1/2 szklanki)
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Bitki z szynki z szybkowara – jak zrobić?
- Mięso umyć, osuszyć i delikatnie rozbić tłuczkiem. Doprawić solą i pieprzem-odstawić.
- Kostkę mięsną rozpuścić w szklance gorącej wody.
- Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę pokrojoną w piórka.Przełożyć do szybkowara.
- Do tej samej patelni dodać odrobinę oleju i przełożyć plastry mięsa wcześniej obtoczone z obu stron w mące. Smażyć po kilka chwil z obu stron. Następnie przełożyć do szybkowara,zalać wywarem z kostki,dodać listek i ziele angielskie.
- Zamknąć szczelnie pokrywę od szybkowara i wstawić na duży ogień. Jak para zacznie się wydobywać z „dzióbka” zmniejszyc ogień na najmniejszy i „szybkowarować” 20 minut.Zdiąć szybkowar z kuchenki odparować parę poprzez przekręcenie dzióbka i można podawać z ulubionymi dodatkami.Ja podałam z ziemniaczkami i surówką z buraczków.
Bitki z szynki z szybkowara – dodatkowe informacje
* gdyby sos był za rzadki można go zaprawić 2 łyżeczkami mąki ziemniaczanej rozrobionej z odrobiną zimnej wody.
* Proszę pamiętać że szybkowary są różne (stare i nowe) i czas szybkowarowania może być różny. Moje bitki wyszły bardzo miękkie . . .