Bitki z koniny
Bitki z koniny to odmiana gulaszu, która z powodzeniem może zastąpić tradycyjne potrawy mięsne w naszym miesięcznym menu. Wykorzystujący koninę przepis jest doskonałym wyborem dla osób zniechęconych do częstego spożywania wieprzowiny czy kurczaka. To także szansa na wprowadzenie do diety mięsa, które zasłynęło jako jedno z najzdrowszych. Konina charakteryzuje się wyraźnym smakiem oraz doskonałym połączeniem z ziołami i przyprawami, co sprawia, że bitki z koniny są nie tylko smaczne, ale też niezwykle aromatyczne. To propozycja dla tych, którzy lubią odkrywać nowe kulinarne obszary i lubią być zaskakiwani.
admin
Składniki:
- 1,2 kg mięsa z dziczyzny (najlepiej polędwica, ale równie dobra jest też zrazówka)
- 4-5 cebul
- 1/2 kostki smalcu (ok. 10 dag)
- sól
- pieprz mielony
- papryka mielona słodka
- 6 liści laurowych
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka maggi w płynie
- mąka do oprószenia
- 6 szklanek wody
Bitki z koniny – jak zrobić?
- Kawałek mięsa końskiego umyć, osuszyć, obkroić wystające kawałki (można je zużyć na mielone). Jeśli kawałek jest bardzo szeroki to przekroić go na 2 połówki (bitki będą mniejsze ale za to łatwiej będzie się je robić).
- Pokroić koninę na 12 kawałków jednakowej grubości. Rozsmarować na mięsie 3 łyżki oleju.
- Każdy kawałek rozbić tłuczkiem do mięsa (najlepiej przez foliowy woreczek bo tak jest łatwiej) na cienki płat. Ułożyć bitki jedna na drugiej, zawinąć w folię i zostawić na 30 minut.
- Posypać bitki każdą szczyptą soli, pieprzu i papryki (po obu stronach) – oprószyć mąką. Strząsnąć nadmiar mąki.
- Rozgrzać na patelni smalec – kłaść bitki i obsmażać rumieniąc z obu stron. Przekładać do garnka przesypując pokrojoną drobno cebulą. Dodać ziele angielskie, liście laurowe, maggi.
- Zalać wodą. Doprowadzić do zagotowania. Zmniejszyć gaz i dusić na małym ok. 3 godzin, aż bitki będą rozpadające się, a sos się zagęści rozgotowaną cebulą. Doprawić sos do smaku.
Słowa kluczowe: gulasz z koniny, konina przepisy
xxxx – dodatkowe informacje
Gulasz z koniny jest jednym z najpopularniejszych przepisów, które można przygotować z tego mięsa. Konina, będąca czerwonym mięsem, zawiera hemoglobinę, która powoduje, że wierzchnia warstwa mięsa nabiera sinawego koloru. Choć jest to bez znaczenia dla smaku potrawy, nie wygląda estetycznie. Dobrym sposobem na uniknięcie tego problemu jest posmarowanie mięsa olejem, co odcina dostęp tlenu. Ważne jest również, aby unikać smażenia koniny na oleju, ponieważ smalec nadaje potrawie doskonały smak. W trakcie ostatniej godziny duszenia potrawy należy uważać, aby sos nie przywierał do dna garnka. Warto regularnie mieszać potrawę drewnianą łyżką, aby uniknąć przypalenia.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Bitki wołowe w sosie grzybowym z rozmarynem
Następny przepis: Bitki z szynki z szybkowara