Bitki wieprzowe duszone z pieczarkami

Bitki wieprzowe duszone z pieczarkami

Bardzo smakowite i aromatyczne bitki wieprzowe duszone z pieczarkami to doskonała propozycja na obiad dla osób ceniących domowe gotowanie. Ta prostota składników jakie będą Ci do tego potrzebne zaskoczy Cię bogactwem smaków. Wyrazisty smak mięsa duszonego idealnie komponuje się przy delikatnym, lekko orzeźwiającym smaku pieczarek. Ta kombinacja zapewni Ci prawdziwą ucztę dla kubków smakowych. Bitki wieprzowe z pieczarkami to danie, którego nie sposób się oprzeć. Czy jest coś lepszego niż domowe, duszone mięsne danie z aromatem pieczarek? Wielu nie potrafi odmówić sobie tego smakołyku.

Składniki:

  • 1/2 kg schabu
  • 25 dag pieczarek
  • mała cebula
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki mąki
  • tłuszcz do smażenia
  • natka pietruszki
  • 1/2 szklanki śmietanki
  • 1 łyżka mąki

Bitki wieprzowe duszone z pieczarkami – jak zrobić?

  1. Mięso opłukać, pokroić na cienkie plastry. Każdy kawałek rozbić tłuczkiem, posolić i popieprzyć, opruszyć mąka i podsmażyć na tłuszczu. Włożyć do garnka i podlać wodą, dusić pod przykryciem, dodać zielę i listek laurowy.
  2. Cebule pokroić w drobną kostkę, zeszklić na tłuszczu, dodać obrane i pokrojone w plasterki pieczarki, chwilę poddusić. Dodać do mięsa, dusić wszystko do miękkości. Na koniec, gdy mięso jest miękkie, śmietankę rozmieszać z mąką i zagęścić sos, dodać sól i pieprz do smaku. Wyłożyć na półmisek i posypać pokrojoną natką pietruszki.

Bitki wieprzowe duszone z pieczarkami – dodatkowe informacje

Można podawać z kaszą gryczaną, kluskami śląskimi lub makaronem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bitki w sosie kurkowym z kopytkami
Następny przepis: Bitki wieprzowe w sosie własnym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode