Bitki w sosie kurkowym z kopytkami
Bitki wołowe w sosie kurkowym z kopytkami to prawdziwa gratka dla miłośników tradycyjnej polskiej kuchni. Jest to danie o pełnym, intensywnym smaku, gdzie delikatna wołowina harmonijnie komponuje się z aromatycznym sosem z kurkami. Dopełnieniem całości są tradycyjne kopytka, które idealnie chłoną smak sosu. To idealna propozycja na obiad, kiedy chcemy zaskoczyć naszych bliskich czymś wyjątkowym. W aromacie tego dania można się zakochać od pierwszego powąchania, a smak zachwyci każde podniebienie. Skomponowane tak by zadowolić nawet najbardziej wyrafinowane gusta, danie to z pewnością przysporzy Ci wielu pozytywnych kulinarnych wrażeń.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 kg mięsa wieprzowego (łopatka lub szynka)
- przyprawa do mięsa wieprzowego
- pieprz i sól
- olej do smażenia
- sos:
- ½ kg świeżych kurek
- 300 ml śmietany 18%
- 2 łyżki mąki
- 3 łyżki masła
- 1 duża cebula
- ok. 2-3 szklanek bulionu grzybowego
- sól i pieprz
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka suszonej papryki (wiórki lub płatki)
- kopytka:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
- szczypta soli
Bitki w sosie kurkowym z kopytkami – jak zrobić?
- Łopatkę lub szynkę wieprzową dokładnie myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Kroimy w centymetrowe plastry, w razie potrzeby delikatnie rozbijamy je tłuczkiem, oprószamy je solą i pieprzem i przyprawą do mięsa wieprzowego i odstawiamy na chwilę. Następnie obsmażamy płaty mięsa z obu stron na rozgrzanej oliwie. Smażymy do momentu zarumienienia. Przekładamy do brytfanny lub garnka.
- Kurki dokładnie oczyszczamy, myjemy w wodzie i odcedzamy na durszlaku, w razie potrzeby kroimy na mniejsze kawałki (zależy od wielkości grzybów). Cebulę obieramy, kroimy w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy cebulę a następnie dodajemy kurki. Smażymy to wszystko na dużym ogniu aż kurki zaczną puszczać wodę, gdy woda odparuje podlewamy kurki bulionem grzybowym o zapachu grzybów leśnych i smażymy przez około 7 minut. Przekładamy zawartość patelni do mięsa, w razie potrzeby podlewamy bulionem, mięso powinno być przykryte. Dodajemy liście laurowe, płatki papryki suszonej i prużymy wszystko pod przykryciem około 60 minut na małym ogniu do momentu aż mięso będzie miękkie.
- Mąkę rozprowadzamy ze śmietaną i wlewamy do sosu energicznie mieszając. Ilość śmietany i mąki zależy od tego jaką gęstość sosu chcemy otrzymać, w razie potrzeby ilość maki można zwiększyć. Gotujemy to wszystko jeszcze przez około 5-8 minut.
- Na talerzu układamy kopytka, mięso i polewamy to wszystko sosem kurkowym.
- Gdy czekamy aż mięso nam się ugotuje przygotowujemy kopytka. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa lub przeciskamy przez praskę. Przekładamy do miski, dodajemy mąkę ziemniaczaną, jajko i ½ szklanki maki pszennej oraz szczyptę soli. Wyrabiamy masę ze składników, w razie potrzeby dodajemy drugą część mąki. Najważniejsze w kopytkach jest to, aby nie dodać zbyt dużo mąki pszennej bo wtedy kopytka mogą być twarde.
- Kulę dzielimy na trzy części, z każdej z nich tworzymy wałek. Następnie kroimy kopytka długości 4-5 cm nożem pod kątem 45 stopni w stosunku do położenia wałka ciasta. Gdy już mamy gotowy sos wstawiamy osoloną wodę w garnku i gotujemy kopytka około 4-5 minut do momentu wypłynięcia.
Bitki w sosie kurkowym z kopytkami – dodatkowe informacje
W taki sam sposób można przygotować każde inne mięso, lecz najlepiej smakuje właśnie z mięsa wieprzowego.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Bitki schabowe
Następny przepis: Bitki wieprzowe duszone z pieczarkami