Bitki w sosie kurkowym z kopytkami

Bitki w sosie kurkowym z kopytkami

Bitki wołowe w sosie kurkowym z kopytkami to prawdziwa gratka dla miłośników tradycyjnej polskiej kuchni. Jest to danie o pełnym, intensywnym smaku, gdzie delikatna wołowina harmonijnie komponuje się z aromatycznym sosem z kurkami. Dopełnieniem całości są tradycyjne kopytka, które idealnie chłoną smak sosu. To idealna propozycja na obiad, kiedy chcemy zaskoczyć naszych bliskich czymś wyjątkowym. W aromacie tego dania można się zakochać od pierwszego powąchania, a smak zachwyci każde podniebienie. Skomponowane tak by zadowolić nawet najbardziej wyrafinowane gusta, danie to z pewnością przysporzy Ci wielu pozytywnych kulinarnych wrażeń.

Składniki:

  • 1 kg mięsa wieprzowego (łopatka lub szynka)
  • przyprawa do mięsa wieprzowego
  • pieprz i sól
  • olej do smażenia
  • sos:
  • ½ kg świeżych kurek
  • 300 ml śmietany 18%
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki masła
  • 1 duża cebula
  • ok. 2-3 szklanek bulionu grzybowego
  • sól i pieprz
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka suszonej papryki (wiórki lub płatki)
  • kopytka:
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Bitki w sosie kurkowym z kopytkami – jak zrobić?

  1. Łopatkę lub szynkę wieprzową dokładnie myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Kroimy w centymetrowe plastry, w razie potrzeby delikatnie rozbijamy je tłuczkiem, oprószamy je solą i pieprzem i przyprawą do mięsa wieprzowego i odstawiamy na chwilę. Następnie obsmażamy płaty mięsa z obu stron na rozgrzanej oliwie. Smażymy do momentu zarumienienia. Przekładamy do brytfanny lub garnka.
  2. Kurki dokładnie oczyszczamy, myjemy w wodzie i odcedzamy na durszlaku, w razie potrzeby kroimy na mniejsze kawałki (zależy od wielkości grzybów). Cebulę obieramy, kroimy w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy cebulę a następnie dodajemy kurki. Smażymy to wszystko na dużym ogniu aż kurki zaczną puszczać wodę, gdy woda odparuje podlewamy kurki bulionem grzybowym o zapachu grzybów leśnych i smażymy przez około 7 minut. Przekładamy zawartość patelni do mięsa, w razie potrzeby podlewamy bulionem, mięso powinno być przykryte. Dodajemy liście laurowe, płatki papryki suszonej i prużymy wszystko pod przykryciem około 60 minut na małym ogniu do momentu aż mięso będzie miękkie.
  3. Mąkę rozprowadzamy ze śmietaną i wlewamy do sosu energicznie mieszając. Ilość śmietany i mąki zależy od tego jaką gęstość sosu chcemy otrzymać, w razie potrzeby ilość maki można zwiększyć. Gotujemy to wszystko jeszcze przez około 5-8 minut.
  4. Na talerzu układamy kopytka, mięso i polewamy to wszystko sosem kurkowym.
  5. Gdy czekamy aż mięso nam się ugotuje przygotowujemy kopytka. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa lub przeciskamy przez praskę. Przekładamy do miski, dodajemy mąkę ziemniaczaną, jajko i ½ szklanki maki pszennej oraz szczyptę soli. Wyrabiamy masę ze składników, w razie potrzeby dodajemy drugą część mąki. Najważniejsze w kopytkach jest to, aby nie dodać zbyt dużo mąki pszennej bo wtedy kopytka mogą być twarde.
  6. Kulę dzielimy na trzy części, z każdej z nich tworzymy wałek. Następnie kroimy kopytka długości 4-5 cm nożem pod kątem 45 stopni w stosunku do położenia wałka ciasta. Gdy już mamy gotowy sos wstawiamy osoloną wodę w garnku i gotujemy kopytka około 4-5 minut do momentu wypłynięcia.

Bitki w sosie kurkowym z kopytkami – dodatkowe informacje

W taki sam sposób można przygotować każde inne mięso, lecz najlepiej smakuje właśnie z mięsa wieprzowego.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bitki schabowe
Następny przepis: Bitki wieprzowe duszone z pieczarkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode