Bitki cielęce z kurkami
Przepis na Bitki cielęce z kurkami to połączenie dwóch składników, które niezwykle dobrze ze sobą współgrają. Wyśmienita cielęcina w sosie kurkowym, której smak dodatkowo jest spotęgowany aromatem świeżych kurkak, to danie, które z pewnością zachwyci każde podniebienie. To doskonała propozycja dla osób, które cenią sobie eleganckie i pełne smaku połączenia. Bitki cielęce z kurkami to danie, które idealnie sprawdzi się podczas rodzinnych obiadów, romantycznych kolacji czy uroczystych spotkań. Bez względu na okazję, cielęcina z kurkami zawsze będzie prezentować się niezwykle elegancko i smakować wyśmienicie!
admin
Składniki:
- 1 kilogram cielęciny bez kości
- sól, pieprz mielony
- 700 ml bulionu cielęcego, może być z kostki
- 300 g świeżych lub mrożonych kurek + łyżka masła klarowanego + 1 większa cebula
- 100 ml śmietanki 30%
- mąka do lekkiego obtoczenia
- masło klarowane do smażenia mięsa
Bitki cielęce z kurkami – jak zrobić?
- Mięso pokroić na niewielkie kotleciki.
- Lekko potłuc przez folię spożywczą, delikatnie posypać solą i swieżo mielonym pieprzem, obtoczyć w mące strząchając jej nadmiar, podsmażyć z obu stron na gorącym masle. Gotowe przełożyć do płaskiego garnka, podlać gorącym bulionem i dusić aż mięsko będzie „prawie” miękkie.
- W czasie kiedy mięso nam dochodzi pokroić drobno kurki i cebulę, przesmażyć na masle, na chwilę wyjąć bitki, do sosu dodać kurki z cebulą i smietanę, dusić ok. 10 minut bez przykrycia aby płyn jak najwięcej odparował a sos naturalnie się zagęscił, włożyć bitki z powrotem.
- Doskonale smakują w towarzystwie ziemniaków puree i zasmażanych buraczków.
- SMACZNEGO !!
Bitki cielęce z kurkami – dodatkowe informacje
Zamiast cielęciny można użyć polędwiczek wieprzowych, wówczas należy zredukować czas duszenia mięsa o połowę i dodać mniej bulionu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Biszkoptowe z serowym nadzieniem i galaretką.
Następny przepis: Bitki drobiowe w sosie własnym