Biszkoptowa krajanka z kremem maślanym
Przygotowaliśmy dla was coś wyjątkowego – Biszkoptową krajankę z kremem maślanym. To ciasto jest symbolem domowej atmosfery, ciepła rodzinnego ogniska i miłości do kuchni. Delikatny biszkopt, przepojony wilgotnym kremem maślanym tworzy połączenie delikatności i słodkości, które zadowoli każde podniebienie. To świetna propozycja na rodzinne spotkania, kiedy potrzebujesz coś smacznego i wyjątkowego na słodko. Wspaniale smakuje z kubkiem gorącego kakao lub kawy. Krajanka biszkoptowa to również doskonała baza, którą możesz dowolnie modyfikować dodając ulubione owoce czy dodatki.
Piotr Zieliński
Składniki:
- NA CIASTO:
- 4 żółtka
- 60g cukru
- 3 białka
- 40g mąki
- 10 g (płaska łyżka) mąki ziemniaczanej
- 15 g (płaska łyżka) kakao w proszku
- NA KREM MAŚLANY:
- niepełna 1/2 l mleka
- 60 g cukru
- 1 torebka budyniu waniliowego
- 1 łyżka cukru pudru
- 300g masła
- aromat migdałowy (lub 20 g likieru Amaretto)
- PONADTO:
- konfitura z wiśni lub powidła śliwkowe (kilka łyżek)
Biszkoptowa krajanka z kremem maślanym – jak zrobić?
- Żółtka należy utrzeć z połową cukru na pulchną masę. Białka utrzeć z resztą cukru na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą żółtkową. Dodać przesianą mąkę i mąkę ziemniaczaną oraz kakao i wszystko starannie wymieszać.
- Blachę do pieczenia ciasta wyłożyć papierem śniadaniowym i natłuścić np kilkoma kroplami oleju. Nagrzać piekarnik do temp. 200 stopni C. Ciasto wylać na blachę (najlepiej „keksówkę”) i piec ok 10 min. na środkowym poziomie piekarnika. Gdy się upiecze ciasto należy wyjąć i ostudzić.
- Placek biszkoptowy pokroić na 2 równej szerokości pasy.
- Krem: Zagotować mleko z cukrem wlać rozdrobniony w małej ilości zimnego mleka budyń waniliowy i wymieszać. Całość zagotować, Budyń wlać do miski, posypać cukrem pudrem żeby nie powstała na wierzchu skorupa. Wstawić do lodówki.
- Masło utrzeć na pulchną masę, dodawać po łyżeczce ostudzony budyń. Mieszać aż masa nabierze konsystencji kremu. Likierem nasączyć pierwszy z pasów, nałożyć kilka łyżek konfitury oraz część kremu, przykryć kolejnym pasem czynność powtórzyć. Wierz i boki posmarować resztą kremu. Udekorować np. czekoladową posypką.
Słowa kluczowe: krajanka biszkoptowa
Biszkoptowa krajanka z kremem maślanym – dodatkowe informacje
Do ciasta krajanki biszkoptowej można dodać więcej kakao, co sprawi, że będzie ona bardziej czekoladowa. W takim przypadku zamiast budyniu waniliowego lepiej będzie użyć budyniu śmietankowego.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Biszkopt z truskawkami i bitą śmietaną
Następny przepis: Biszkoptowa kremówka